aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
indonesisch |
vegetarisch
Gekookte groenten worden royaal overgoten met een romige kokos-pindasaus. Noem gado gado geen salade – ook al lijkt het er wel op – want dit Indonesische gerecht is het kloppende hart van de Javaanse keuken. Althans, zo zien veel Nederlanders het.
Kooktijd45 minutesminutes
Totale tijd45 minutesminutes
Ingrediënten
Pindasaus
150gongezouten pinda's
200mlkokosmelk
2tenenknoflook
1rode chilipeper,zonder zaadjes (of naar smaak)
1eltamarindepasta
1elpalmsuiker,of bruine suiker
1elsojasaus
150mlwater
Gado gado:
200gtempeh,in dunne plakjes
1elsojasaus
100mlplantaardige olie,om te frituren
200gsperziebonen,kort gekookt en afgekoeld
150gtaugé,kort geblancheerd
200gwitte koolin reepjes, kort gekookt en afgekoeld
2middelgrote aardappelen,in plakjes en gekookt
2wortelsin reepjes, kort gekookt
2hardgekookte eieren,in parten
1komkommer,in plakjes
kropsla,geroosterde pinda's en gebakken uitjes om te garneren
Instructies
Rooster de pinda's in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen en maal ze fijn in een blender of vijzel.
Verhit een beetje olie in een pan en bak de knoflook en chilipeper tot ze geurig zijn. Voeg de gemalen pinda's toe en roer goed door. Doe er de kokosmelk, tamarindepasta, palmsuiker en sojasaus bij. Laat dit zachtjes koken en verdun de saus met water. Breng op smaak met zout.
Laat de saus op laag vuur indikken tot hij romig is. Voeg eventueel nog wat water toe als de saus te dik is.
Marineer de plakjes tempeh kort in sojasaus. Verhit de plantaardige olie in een pan en frituur de tempeh tot deze goudbruin en knapperig is. Laat uitlekken op keukenpapier.
Verdeel de slabladeren over een groot bord of schaal en leg hierop de sperziebonen, taugé, witte kool, aardappelen, wortel, komkommer en partjes ei. Voeg de gefrituurde tempeh toe en schep de pindasaus er royaal overheen. Strooi er extra pinda’s en gebakken uitjes overheen voor een lekkere crunch.