De kers op de taart, of IN de taart? Leuk weetje: kersenpitten en bittere amandelen bevatten een vluchtige olie die kan worden gebruikt om benzaldehyde te produceren. Benzaldehyde is het op één na populairste smaakmolecuul in de Amerikaanse smaak- en geurindustrie en wordt gebruikt om zowel amandel- als kersensmaken te synthetiseren. Dit verklaart waarom de smaken zo goed samengaan.
Kooktijd35 minutesminutes
oven + koelen45 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour20 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: bakpapier, aluminiumfolie
Ingrediënten
375gbladerdeegkoelvers op een rol of plakjes uit de diepvries, ontdooid
1elslagroom
1eierdooier,losgeklopt
175gkersenjam
400gkersen,ontpit
poedersuiker,om te bestuiven
frangipane
185gamandelmeel*
110gfijne kristalsuiker
85gboter,op kamertemperatuur
2eieren
evt. 1 el amaretto
Instructies
Verwarm de oven voor op 200°C. Doe een bakplaat in de oven om voor te verwarmen. Vouw de lap bladerdeeg dubbel of leg de plakjes op elkaar en rol op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van 5 mm. Snijd dan een cirkel van 35 cm Ø uit het deeg en leg deze op een vel bakpapier.
Meng de slagroom met de eierdooier en bestrijk het deeg hiermee. Vouw rondom een rand van 2 cm van het deeg naar binnen en druk vast. Bestrijk de rand met het eimengsel. Zet het deeg 15 min. in de koelkast om stevig te laten worden.
Doe voor de frangipane alle ingrediënten met een snufje zout in de keukenmachine en draai alles tot een gladde massa. Neem het deeg uit de koelkast en prik de bodem overal in met een vork. Bestrijk met de jam en schep de frangipane erop. Verdeel de kersen erover. Plaats de taart met behulp van het bakpapier voorzichtig op de voorverhitte bakplaat.
Bak de taart 15 min. of tot het bladerdeeg gerezen en goudbruin is. Dek de taart losjes af met aluminiumfolie en bak nog 10-15 min. of tot de frangipane gaar is. Laat buiten de oven 5 min. rusten, bestuif de taart met poedersuiker en serveer.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
* Amandelmeel is te koop bij noten- en natuurwinkels, sommige supermarkten en online.