Wat doet je meer aan de zomer denken dan de smaak van een framboos? Al is het nog niet op-en-top zomerweer, deze frambozenmousse met -granita doet je wel verlangen naar het zonnetje. Dit recept kwam van frambozenkwekerij Raspberry Maxx. Echte delicious.friends die je ’s zaterdags op de biologische markt op de Nieuwmarkt in Amsterdam vindt. Of bij hun eigen kwekerij in Meijel, Limburg.
Kooktijd30 minutesminutes
Opstijven1 hourhour
Totale tijd1 hourhour30 minutesminutes
Ingrediënten
500mlframbozensap*
80gsuiker
2tlmuntfijngesneden
frambozenmousse
350mlframbozen**
¼citroensap
60gsuiker
3blaadjesgelatinewit
2eierenverse
150mlslagroom
roomlaag
400mlslagroom
2zakjesvanille suiker
40gkristalsuikerfijn
Instructies
Verwarm voor de granita het frambozensap zachtjes met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Giet het gezoete sap in een lage platte metalen schaal en laat in een 4-sterrenvriezer in 4 uur bevriezen. Roer regelmatig met een vork door voor een mooie losse structuur. Roer vlak voor het serveren de munt erdoor. Evt. kun je 50 ml van het sap vervangen door bijv. frambozenlikeur.
Pureer voor de mousse de frambozen in de keukenmachine of met de staafmixer en zeef ze indien gewenst** (Raspberry-Maxx doet dit niet, want vindt pitjes ook mooi). Meng de puree met citroensap en suiker in een pan, verwarm al roerend en laat de suiker oplossen.
Week ondertussen de gelatine 5 min. in ruim koud water. Neem de pan met het frambozenmengsel van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de hete frambozenmassa. Zet de pan in een bak koud water en roer zodat de massa snel afkoelt.
Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf. Klop ook de slagroom stijf. Spatel als de frambozenmassa gaat ‘hangen’ in delen de stijve slagroom en eiwitten erdoor. Vul 6 glazen tot 1/3 met de frambozen-mousse en laat opstijven in de koelkast.
Klop voor de roomlaag de slagroom met alle suiker stijf en verdeel over de mousse. Schep daarop een laag van de frisse frambozengranita.
Garneer met wat verse frambozen en toefje munt en serveer direct
Voedingswaarde
auteur: delicious.
* Als je zelf frambozensap wilt maken, pureer dan 750 g frambozen en verwarm ze zachtjes tot tegen het kookpunt. Giet de pulp door een dubbelgevouwen stuk kaasdoek en vang het sap op. Druk de pulp met een lepel nog verder uit om zoveel mogelijk sap uit de frambozen te halen.** Als je voor de mousse de frambozen zeeft, heb je 400 g frambozen i.p.v. 350 g nodig.Fotografie: Erik van Lokven. Styling: Laura Jongeneel. Bereiding: Jaqueline Pietrowski. Recepten: Raspberry-Maxx