Er zijn Amsterdamse Genovesi die emotioneel worden als ze de smaak van thuis proeven. Want focaccia uit Genua is speciaal en extra lekker. Doe je schort om en waan je in Genua.
Kooktijd30 minutesminutes
rijzen & oven4 hourshours10 minutesminutes
Totale tijd4 hourshours40 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: bakplaat van ± 60x40 cm, bekleed met bakpapier of ingevet
Ingrediënten
7ggist(1 zakje)
20gsuiker
400gbloem tipo ‘00’
40gextra vergine olijfolie
10gfijn zeezout
evt. ingrediënten voor de topping zoals blaadjes radicchioontpitte olijven van goede kwaliteit (bijv. kalamata of cerignola), wat verse rozemarijn- naaldjes en blaadjes salie of verse kaas zoals stracchino of stracciatella
salamoia
5gfijn zeezout
20gextra vergine olijfolie
Instructies
Meng 300 ml warm water met de gist, suiker, bloem, olijfolie en het zeezout, kneed 10-15 min. of gebruik de standmixer.
Laat het deeg daarna afgedekt op kamertemperatuur rijzen tot het is verdubbeld.
Leg het deeg op de ovenplaat en druk het zachtjes met je vingers egaal uit tot ongeveer de randen van je bakplaat.
Laat het deeg weer afgedekt rijzen tot het is verdubbeld.
Meng voor de salamoia 60 ml water, het zeezout en de olijfolie en verdeel gelijkmatig over het deeg. Maak daarna kuiltjes/geultjes met je vingers.
Verdeel nu de topping erover.
Laat weer afgedekt rijzen tot het deeg 2 cm hoog is.
Verhit de oven voor op 275°C of 300°C (zie de oven-tip). Bak goudbruin in 8-10 min. Je kunt ook nog de bakplaat na 4 min. draaien voor egale bruining. Serveer warm!
OVEN-TIP Deze focaccia wordt gemaakt in een professionele pizza-oven. Zet je oven zo heet mogelijk, in een minder hete oven is de baktijd iets langer. En gebruik eventueel twee bakplaten in plaats van een grote bakplaat.