Buiten koken is niet alleen sfeerverhogend, het is ook nog hartstikke praktisch. Want als je ooit handen, ovens of grillen te kort komt dan is dat wel met kerst. Daarom: buiten grillen kan zomaar dé oplossing zijn. Na het eten schuif je met z’n allen om het vuur, dekentje om, warm drankje in de hand. Iets gezelligers bestaat er haast niet! Deze cowboy-wildstoof van Yvette van Boven is speciaal gemaakt om open vuur te bereiden. Handig: je kunt de aardappels en stoof 1 dag van tevoren maken. Warm ze op de dag zelf weer op op het vuur of op het fornuis. BEREIDINGSWIJZE Op open vuur: in een gietijzeren pan hangend aan een driepoot. Fornuis: laat op heel laag vuur in een zware stoofpan op het fornuis stoven. Voor de aardappels kun je ook de oven gebruiken. Verwarm voor op 200°C.
Voorbereiding30 minutesminutes
Kooktijd1 hourhour30 minutesminutes
Totale tijd2 hourshours
Ingrediënten
wildstoof
75gboter
50gbloem
750gwildpouletgemengd of alleen hert*
200grookspekin blokjes of reepjes
1uigesnipperd
4tenenknoflookfijngehakt
2middelgrote winterwortelsin blokjes
2stengels bleekselderijin blokjes
1blaadjelaurier
5jeneverbessengekneusd
2royale el tomatenpuree of klein blikje 750 ml poiré
750 mlpoiré (perencider, 1 fles)
2-3takjes rozemarijn
6takjes tijm+ 2 el fijngehakte tijmblaadjes
± 300 g zilveruitjes
8stoofpeertjesliefst gieser wildeman, geschild, mét stelen, zonder kroontjes
10zoete aardappels van gelijk formaatgewassen
± 25 g stiltongeschaafd
ook nodig: grote gietijzeren pandutch oven met deksel
Instructies
Verhit driekwart van de boter in de grote, zware pan. Meng de bloem met wat zout en versgemalen peper en hussel het vlees erdoor. Schud de overtollige bloem er af en bak het vlees aan alle kanten bruin. Doe dit in porties, zodat het vlees echt kan dichtschroeien en niet gaat koken. Schep het vlees uit de pan en houd het apart.
Doe de rest van de boter in de pan en bak de spekblokjes met de ui een paar minuten op middelhoog vuur uit. Voeg de knoflook, wortel, bleekselderij, laurier, jeneverbessen toe en fruit al roerende 5 min. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 2 min. mee. Blus af met de cider en voeg vervolgens het vlees weer aan de pan toe, samen met de takjes rozemarijn, takjes tijm en de zilveruitjes. Giet als er niet genoeg vocht is wat water bij de stoof. Alles moet net onderstaan.
Breng alles aan de kook, leg het deksel schuin op de pan, spreid het vuur wat uit zodat het wat minder warm is of draai het vuur laag en laat de stoof zo’n anderhalf uur heel zachtjes stoven, tot het vlees gaar en zacht is.
Voeg halverwege de stooftijd de stoofperen toe. Zet ze rechtop in de pan, steeltjes in de lucht. Doe de deksel er weer op en laat de peren garen. Het duurt meestal ± 45 min., voor ze zo gaar zijn dat je er met een scherp mesje doorheen kunt prikken. Proef de stoof dan en breng hem zo nodig verder op smaak met zout en versgemalen peper.
Pak tijdens het stoven de zoete aardappels in aluminiumfolie. Leg ze in de hete kolen onder de pan boven het vuur (of in de voorverwarmde oven op 200°C) en bak ze ± 1 uur. Afhankelijk van de maat van de aardappels moeten ze dan gepoft zijn. Als je er met een mesje moeiteloos doorheen prikt, zijn ze gaar.
Roer op het laatst de stilton door de stoof, pak de aardappels uit en geef ze bij de stoof.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
* Rond de feestdagen verkopen veel goed gesorteerde supermarken wild of vraag de poelier.