Kun jij ook altijd lastig kiezen waneer het op zoet aankomt? Er zijn zó veel lekkere smaken om schitterende taarten mee te maken! Met dit showstuk ga je voor combineren in plaats van kiezen, want chocolade, karamel en nootjes passen uitstekend bij elkaar. De zoete, romige vulling krijgt een knapperige topping door de pecannootjes. Je geeft ‘m een extra royale draai met een bolletje ijs, pure magie!Begin op tijd aan dit recept, het deeg van de pecanpie heeft even nodig. Ook een heel goed idee: onze bananen-notencake met karamelsaus.
Kooktijd3 hourshours
afkoelen7 hourshours
Totale tijd10 hourshours
Ingrediënten
300gbloem
50gcacaopoeder
55gfijne kristalsuiker
200gijskoude boter,in blokjes
2tlciderazijn
vanille-ijs,voor erbij
vulling
4grote eieren,op kamertemperatuur
175gglucosesiroop
80mlblack treacle* of melassestroop
80mlahornsiroop
110gfijne kristalsuiker
1elvanillepasta of 2 tl vanillepoeder
4elmaïzena(35 g)
150gpure chocolade,70% cacao, gesmolten en afgekoeld
110gboter,gesmolten en afgekoeld
250gpecannoten,geroosterd en fijngehakt
ook nodig: 5 cm diepe pie- of taartvorm van 26 cm Ø met ribbelrand en losse bodem,ingevet, steunvulling
Instructies
Doe de bloem met het cacaopoeder, de suiker en een snufje zeezout in een kom. Voeg de boterblokjes toe en wrijf ze met je vingers erdoor zodat je een grof kruimelmengsel krijgt, maar laat wat grotere botervlokjes heel voor een krokant effect. Maak een kuiltje in het midden. Voeg geleidelijk de azijn en 100 ml ijskoud water toe en kneed snel tot een glad deeg. Omwikkel met plasticfolie en laat minimaal 2 uur tot een hele nacht rusten in de koelkast.
Neem het deeg 10 min. voor gebruik uit de koelkast. Rol het op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een deeg- lap van 3 mm dik. Bekleed hiermee de bodem en rand van de vorm. Zet de vorm 20 min. in de diepvries.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Zet de bakvorm met de deegbodem op een bakplaat, leg er een velletje bakpapier op en vul met een steunvulling. Bak de deegbodem ± 20 min. tot de rand begint uit te drogen. Verwijder de steunvulling en het papier en bak nog ± 20 min. tot de bodem en rand droog zijn. Neem uit de oven en laat iets afkoelen. Schakel de oventemperatuur terug tot 160°C.
Doe voor de pecan-chocoladevulling de eieren in een grote kom, voeg de glucose- siroop, treacle, ahornsiroop, suiker, vanille, maïzena, chocolade en een snuf zeezout toe en klop alles tot een glad mengsel. Klop langzaam de gesmolten boter erdoor tot het weer glad is. Schep de helft van de pecans erdoor en schenk het mengsel in de afgekoelde deegbodem. Bestrooi met de rest van de pecannoten (125 g). Bak ± 11⁄2 uur of tot de vulling is gestold, maar in het midden nog wat wiebelig is. Laat helemaal afkoelen en daarna bij kamertemperatuur 4 uur rusten. Serveer warm of ijskoud met ijs.
Voedingswaarde
calorieën: 768kcal
eiwit: 12g
vet: 49g
koolhydraten: 68g
auteur: delicious.
* Black treacle is lichte melassestroop, de stroop die overblijft na het maken van suiker. Te koop bij biologische supermarkten of online. ** Begin 1 dag van tevoren aan dit recept.RECEPTEN, BEREIDING: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.