100ggedroogde chilipepers,geweekt in kokend water tot ze zacht zijn
1/2tltrassi
3elplantaardige olie
1 1/2eltamarindeconcentraat
3elpalmsuiker,gula djawa of donkere basterdsuiker
1/2tlfijn zeezout
Instructies
Pureer de sjalot en knoflook met de staafmixer tot een fijne, gladde massa. Doe het mengsel in een kleine kom en zet opzij. Pureer de pepers en trassi samen met 100 ml water tot een fijne, gladde massa.
Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak het sjalotknoflookmengsel 3 minuten, roer af en toe. Voeg het pepertrassimengsel toe en laat het 1 minuut bakken. Voeg vervolgens de tamarinde, suiker en het zout toe. Roer goed door en meng er 200 ml water doorheen. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 10 minuten sudderen tot het mengsel is ingedikt en de olie zich aan de bovenkant begint af te scheiden. Zet het vuur uit en de sambal is klaar.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
Recept: Norman Musa | Fotografie: Rachel Luckhurst Photography, Edwin van Vleuten, privécollectie Norman Musa | Styling: Annemieke Paarlberg.