Misschien wel de meest populaire curry uit de Indiase keuken: butter chicken. De naam doet vermoeden dat er een heel pakje boter ingaat, maar de curry dankt zijn volle, romige smaak aan de slagroom.
Kooktijd50 minutesminutes
marineren30 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour20 minutesminutes
Ingrediënten
600gkippendijfilets,in stukken
1elcitroensap
1tlgerookte-paprikapoeder
140gGriekse yoghurt
1elgeraspte gember
2tenenknoflook,geperst
2tlgaram masala
1tlkurkuma
1tlgemalen komijn
1tlgedroogde fenegriekbladeren*evt.
2elghee*
saus
2elghee*
2tenenknoflook,geperst
1tlgeraspte gember
2groene kardemompeulen,gekneusd
2kruidnagels
1kaneelstokje
1chilipeper,in de lengte opengesneden (voor meer pit)
560gpassata
400gkikkererwtenblik, uitlekgewicht ± 265 g, afgespoeld en uitgelekt
1tlgaram masala
1tlchilipoeder
2tlgedroogde fenegriekblad*evt.
180mlslagroom
1elfijne kristalsuiker
rode zoetzure uikoriandertakjes, raita, rijst en limoenschijfjes, voor erbij
yoghurt-flatbread
300gzelfrijzend bakmeel + extra om mee te bestuiven
1tlkomijnzaad
1tlzoutvlokken
490gGriekse yoghurt
Instructies
Meng de kip, citroensap en gerookte paprika in een grote kom goed door elkaar. Meng de overige ingrediënten erdoor, behalve de 2 el ghee. Laat ± 30 min. marineren.
Verhit de 2 el ghee in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak de kip in 2 porties, 3-4 min. aan elke kant goudbruin. Neem uit de pan en leg op een bord.
Verhit voor de saus de 2 el ghee in een stoofpan op halfhoog vuur. Voeg de knoflook, specerijen en groene chili toe en bak, af en toe roerend, 1-2 min. tot alles gaat geuren.
Voeg de passata, kikkererwten, garam masala, chilipoeder en fenegriek toe. Bak nog ± 5 min., en voeg dan de kip en
60 ml water toe. Laat gedeeltelijk afgedekt, af en toe roerend, 15-20 min. sudderen of tot de kip gaar is. Voeg de room, suiker en zout naar smaak toe en meng goed.
Verwarm intussen voor het flatbread een grote (gietijzeren) pan met dikke bodem op middelhoog vuur ± 5 min. voor. Meng intussen alle ingrediënten in een grote kom tot een plakkerig deeg (dit deeg hoeft niet gekneed te worden; dan wordt het te taai). Verdeel het deeg in 8 gelijke ballen.
Bestuif een werkblad met bakmeel en druk elke bal plat tot 3 mm dik. Bak de flatbreads in porties, 2-3 min. aan iedere kant tot ze gaar en goudbruin zijn. Houd ze gewikkeld in een theedoek warm tot gebruik.
Serveer de butter chicken met zoetzure rode ui, koriander en een lepel raita. Serveer met gestoomde rijst, warme flatbread om in de saus te dopen en limoenschijfjes erbij.
Voedingswaarde
calorieën: 988kcal
eiwit: 43g
vet: 50g
koolhydraten: 88g
auteur: delicious.
* Ghee is geklaarde boter. Te koop bij de ruim gesorteerde supermarkt en Aziatische supermarkt.*Fenegriekbladeren heten ook wel 'methi' en kun je vinden bij Indiase speciaalwinkels.