Engelsen zijn dol op pie. Ook bij Jamie Oliver staan ze regelmatig op tafel. Lekker, makkelijk te maken en zonder zorgen over de bodem die niet gaar wordt. Want een pie heeft geen bodem, alleen een dakje. Maak je pie van tevoren, dan hoeft-ie nog maar een half uur de oven in!
Voorbereiding40 minutesminutes
oven30 minutesminutes
Totale tijd1 hourhour10 minutesminutes
Kookgerei
ronde ovenschaal van 1½ l inhoud
Ingrediënten
75gboter
4rode uienin halve ringen
2elbalsamico-azijn
± 1 l volle melk
1teenknoflookongepeld, gekneusd
± 700 g bloemkoolin roosjes
100gbloem
100ggeraspte cheddar
100ggeraspte Parmezaanse kaas
2eldijonmosterd
1-2tlversgeraspte nootmuskaat
1rol koelvers bladerdeeg
1eilosgeroerd, om het deeg te bestrijken
rucola voor erbij
Instructies
Verhit de boter met de ui op laag vuur in een grote pan met dikke bodem. Bak af en toe omscheppend ± 10 min. Voeg de balsamico toe en bak nog ± 5 min. mee tot de uien heel zacht en gekaramelliseerd zijn.
Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Verwarm de melk met de knoflook en bloemkool in een grote pan op half hoog vuur bijna tot het kookpunt. Neem van het vuur en giet af door een fijne zeef, waarbij je de melk opvangt in een kom; haal de knoflook eruit. Doe de bloemkool in een andere kom.
Strooi de bloem over de uien en schep 1-2 min. om. Voeg in 3 porties de warme melk toe en klop het mengsel steeds glad. Voeg dan de bloemkool, beide soorten kaas, de mosterd, nootmuskaat en wat zout en peper toe aan de saus. Schep het mengsel in een ovenschaal.
Snijd uit het bladerdeeg een deegcirkel die op de ovenschaal past. Rol het deeg eventueel eerst wat uit. Leg de deeg- cirkel op de vulling en kerf met een mesje een paar sneetjes in het deeg, zodat er stoom kan ontsnappen. Kwast het deeg in met losgeroerd ei en bak de pastei in ± 30 min. gaar en goudbruin. Serveer met rucola.
Voedingswaarde
calorieën: 545kcal
eiwit: 21g
vet: 34g
koolhydraten: 37g
auteur: delicious.
Tip: Houd je van pittig? Voeg een paar druppels tabasco toe aan de kaassaus.Recept, bereiding: Phoebe Wood, Fotografie: Chris Court, Styling: Kirsten Jenkins