aantal 1 |
zoet |
feestelijk |
belgisch, limburgs |
Voorbereiding:3uur
Totale tijd:3uur
Kookgerei
vlaaipan ø 28 cm
smeerkwast
deegkrabber
rolstok
prikrol of vork
planeetmenger met deeghaak
Ingrediënten
Deel A
250gbloem
115groomboter
3gzout
Deel B
115groomboter
130gwater
Overig
grove vlaaisuiker
Instructies
Snijd de roomboter voor deel A en B apart in blokjes van 1 x 1 cm en zet alle ingrediënten vooraf in de koelkast.
Plaats het bekken van een planeetmenger vooraf in de vriezer.
Meng de koude ingrediënten voor deel A in de koude planeetmenger op lage tot middelhoge stand tot een los strooisel met fijne boterstukjes.
Voeg de koude ingrediënten voor deel B toe en meng 30 seconden op een lage stand.
Vorm het deeg tot een plat vierkant blok; voeg eventuele losse kruimeltjes met de hand toe.
Rol het deeg in de lengte uit tot een plak van ongeveer 40 cm.
Stof met een bloemstoffer de overtollige bloem af.
Vouw het onderste stuk deeg ongeveer 10 centimeter om.
Vouw het bovenste deel om tot tegen het onderste deel. Zorg dat beide deegstukken goed aansluiten. Het deeg bestaat nu uit 2 lagen.
Stof nogmaals goed bloem af en vouw het deeg nog eenmaal geheel dubbel. Het deeg bestaat nu uit 4 lagen.
Draai het deegstuk een kwart slag, zodat je als een boek open zou kunnen slaan.
Rol het deeg weer uit tot een lange plak van ongeveer 40 centimeter.
Vouw weer op zoals hiervoor zodat 4 lagen deeg ontstaan. Stof tussendoor goed bij om overtollige bloem te verwijderen.
Leg het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast.
Rol het deeg nog eenmaal over de lengte uit tot een plak van 40 centimeter.
Vouw het deeg ook nu weer op zodat er 4 lagen ontstaan.
Leg het deeg nog 30 minuten in de koelkast om te rusten.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Smeer een vlaaipan met een doorsnede van 28 cm aan de buitenkant (de ‘verkeerde’ kant) licht in. Omdat je hem op de buitenkant van de vlaaipan bakt, krijgt de bodem toch de normale doorsnede van 30 cm.
Rol het deeg uit tot een plak die groot genoeg is voor de buitenkant van de vlaaipan.
Prik het deeg in met een prikrol of met een vork.
Vouw het deeg eenmaal dubbel en leg het aan de bovenkant op de omgekeerde vlaaipan.
Vouw het deeg open om de vlaaipan te bedekken.
Wrijf de bovenkant van het deeg netjes tegen de bodem en druk vervolgens de zijkanten van het deeg aan.
Snijd het overtollige deeg af met een mesje. Volg hiervoor met het mesje de onderkant van de vlaaipan en houd het mesje horizontaal zodat je recht snijdt. Als je schuin snijdt wordt het onderste deegrandje te dun.
Bevochtig het deeg met een kwast of plantenspuit met water. Maak het niet te nat!
Suiker het deeg met grove vlaaisuiker en wrijf overtollige suiker er weer vanaf zodat je één laagje suiker overhoudt.
Bak de bodem in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten gaar.
Zet de oven uit. Los de bodem van de vlaaipan en laat omgekeerd op de vlaaipan nog 5 minuten ‘nabakken’.
Laat de bladerdeegbodem afkoelen op een vlaairekje.