Je kunt bao buns gewoon kopen bij de toko (check de vriezer!), maar veel leuker is het natuurlijk om ze zelf te maken.
Kooktijd2 hourshours28 minutesminutes
Totale tijd2 hourshours28 minutesminutes
Kookgerei
Ook nodig: grote mengkom, schone doek, stoommandje (bamboe stoommandje of een stoompan), bakpapier of een beetje olie om het stoommandje in te vetten
Ingrediënten
500gpatent- of tarwebloem
250mlmelk,lauwwarm
1zakje droge gist(7 g)
40gsuiker
2elarachideolie
1tlbakpoeder
Instructies
Los de suiker op in de lauwwarme melk en strooi de gist eroverheen. Activeer de gist door dit mengsel 5-10 minuten te laten staan tot de gist begint te schuimen.
Doe de bloem, een snuf zout, en het bakpoeder in een grote mengkom en meng even door. Giet het gistmengsel en de olie erbij en begin te kneden. Kneed het deeg gedurende 10 minuten, tot het soepel en elastisch aanvoelt. Het deeg moet licht plakkerig maar stevig zijn.
Bedek de kom met een schone, vochtige doek en zet het op een warme plek. Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
Haal het deeg uit de kom en druk de lucht eruit.
Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes (ongeveer 40 g per stuk). Rol elk stukje uit tot een bal en druk deze iets plat. Voor de traditionele halve maanvorm vouw je het platgedrukte deeg dubbel.
Plaats elk bolletje op een klein stukje bakpapier (om te voorkomen dat ze aan de stoommand blijven plakken).
Dek de bolletjes weer af met een doek en laat ze nog eens 30 minuten rusten.
Breng water aan de kook in een pan die groot genoeg is voor het stoommandje of gebruik een stoompan. Plaats de bao buns met het bakpapier in het stoommandje en zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de broodjes is, omdat ze nog wat uitzetten. Stoom de broodjes gedurende 10-12 minuten. Open de stoompan niet tijdens het stomen, anders kan de luchtigheid verloren gaan.
Laat de bao buns even afkoelen en serveer ze warm.
Voedingswaarde
auteur: delicious.
Tip: Bewaar ongebruikte bao buns in de vriezer; je kunt ze later opwarmen door ze weer kort te stomen. Ook leuk om met andere smaken te experimenteren. Voeg bijvoorbeeld kruiden toe aan het deeg, of meng er een beetje knoflookpoeder of sesamolie door.