Amerikanen zweren bij mudcakes: smeuïge, intense cake die hun naam danken aan hun rijke, bijna ‘modderige’ textuur. De combinatie van sappige appel, romige roomkaas en een fluweelzachte karameltopping tilt deze klassieker naar een hoger niveau. Perfect voor een feestelijk dessert of een verwenmoment in het weekend.
Voorbereiding55 minutesminutes
Kooktijd2 hourshours30 minutesminutes
Rusten & opstijven4 hourshours
Totale tijd7 hourshours25 minutesminutes
Kookgerei
schone theedoek of kaasdoek
Ingrediënten
350gwitte chocolade,in stukjes
300gboter, in blokjes, op kamertemperatuur
200ggedroogde appel,in stukjes
250gfijne kristalsuiker
250groomkaas
250mlzure room,op kamertemperatuur
4eieren,op kamertemperatuur
200gzelfrijzend bakmeel,gezeefd
250gbloem
springvorm van 23 cm Ø,ingevet en bekleed met 3 lagen bakpapier. Vet alle laat het papier iets boven de rand uitsteken.
ricottaglazuur
200gricotta
200gmascarpone
75 9poedersuiker,gezeefd
appelkaramel
125 gfijne kristalsuiker
125 mlappelsap
Instructies
Doe voor het glazuur de ricotta in een kaasdoek of theedoek, draai de doek strak dicht en knijp wat vocht de ricotta. Klop de ricotta met de mascarpone en poedersuiker tot een glad mengsel en zet minimaal 4 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Verwarm voor de cake de chocolade met de boter au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met zacht kokend water – zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt – en roer glad. Laat 10 min. afkoelen. Het geeft niet als het mengsel schift, dat komt later goed.
Doe intussen de stukjes appel in de mengkom van de keukenmachine en hak fijn. Voeg de 250 g kristalsuiker toe en mix 20 sec.
Roer intussen in een andere kom de roomkaas glad en klop de zure room erdoor, zodat je een glad mengsel krijgt. Klop de eieren erdoor. Spatel het zelfrijzend bakmeel, de bloem en de appel-suiker erdoor. Meng met een spatel het afgekoelde chocolademengsel erdoor, zodat je een glad beslag krijgt. Schenk in de geprepareerde bakvorm en bak ± 1 uur tot de cake langs de rand gestold is, maar nog wiebelig is in het midden. Dek losjes af met aluminiumfolie en bak nog ± 1½ uur tot een in het midden ingestoken saté-prikker er schoon uitkomt, met alleen nog een paar smeuïge kruimels eraan. Laat 30 min. rusten in de bakvorm, breng over op een rooster en laat volledig afkoelen.
Verwarm intussen voor de karamel in een steelpan met dikke bodem de 125 g suiker en het appelsap op matig vuur tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en laat 8-10 min. zonder te roeren koken tot het karamelliseert. Laat de appelkaramel volledig afkoelen.
Bestrijk de cake helemaal met het glazuur en snijd in punten. Besprenkel met de karamel en serveer.
Voedingswaarde
calorieën: 907kcal
eiwit: 13g
vet: 52g
koolhydraten: 94g
auteur: delicious.
Recept: Phoebe Wood and Kirsten Jenkins, Fotografie: Chris Court & Styling: Kirsten Jenkins