Voor deze variant op de klassieke peperkoek, vervang je een deel van de bloem door amandelmeel. Zo krijgen ze een rijkere smaak. Bak de koekjes dan wel op iets lagere temperatuur! Liever beginnen bij de basis?
Kooktijd35 minutesminutes
Oven10 minutesminutes
Totale tijd45 minutesminutes
Ingrediënten
130gGolden Syrupof agavesiroop
65gbasterdsuikerwit
100gboter
100gamandelmeel
270gbloem+ evt. 80 g extra
½tlkaneel
1tlkardemom
1tlgember
½tlkoriander
2tlanijspoeder
½tlnootmuskaat
snufjewitte peper
1ei
½tlbakpoeder
Instructies
Voorbereiden: dit kan 7-10 dagen van tevoren, de koekjes blijven stevig. Smelt op laag vuur de stroop, suiker en boter in een kleine steelpan. Laat het mengsel niet koken. Meng het amandelmeel met 85 g van de bloem. Meng het amandelmengsel en de specerijen goed door het botermengsel in de pan. Laat iets afkoelen en klop er het ei door.
Laat helemaal afkoelen en meng er dan de rest van de bloem, het bakpoeder en ¼ tl zout door. Kneed goed door en voeg evt. nog iets bloem toe als het nog te zacht is.Kneed tot een soepel deeg en laat in de koelkast ± 2 uur, maar liever nog 1 nacht rusten.
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg tot 2-3 mm dun uit tussen twee stukken bakpapier en steek er met een koeksteker vormpjes uit. Of snijd met behulp van de mallen vormpjes uit het deeg. Kneed restjes deeg weer samen tot een bal, rol weer uit en steek er weer koekjes uit. Ga zo door tot het deeg op is. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg de koekjes erop.
Bak ze in het midden van de oven in 7-9 min. lichtbruin en gaar. Draai het bakblik halverwege een halve slag om, zodat ze allemaal gelijkmatig gaar worden. Neem uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat.
Wil je de peperkoek versieren met glazuur? Dan is dit dé perfecte glazuur; met golden syrup!
Voedingswaarde
auteur: delicious.
Recept: Dosia Brewer. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Maaike Koorman. Bereiding: Ajda Mehmet. Bewerking: Trudelies Schouten