Bas schreef twee kookboeken over de onderwerpen Zuur en Vet: in beide maakt hij spannende gerechten met verrassende blik. Vet bekijkt hij van alle kanten: het kan in drankjes (hete boterrum) je kunt erin frituren, konfijten of gebruiken in emulsies, infusies en sauzen. Allemaal vét lekker. Wij geven je het recept voor zijn dronken kip!
kooktijd45 minutesminutes
totale tijd45 minutesminutes
ingrediënten
100gwalnoten
1tlzout
50ggemberwortelin plakjes
3bosuitjesin grove stukken
1steranijs
4kipfilets met vel, te koop bij een goede poelier en sommige supermarkten
250mlheel droge sherry of hééél goede shaoxing, Chinese rijstwijn, Aziatische supermarkt
handvolshisoblaadjespaars, gescheurd
rijstvoor erbij
200mlarachide-olie
200gbosuifijngesneden, 7-8 bosuitjes
2tlzoutfijn
10gbieslookfijngeknipt
2tlAziatische geroosterde-sesamolie
instructies
Rooster de walnoten in een droge koekenpan 2-3 min. op middelhoog vuur tot ze beginnen te geuren.
Breng intussen in een kleine pan 1 l water met het zout, de plakjes gemberwortel, de bosui en steranijs aan de kook. Voeg de kip- filets toe, laat 3 min. koken en leg dan de deksel op de pan en zet het vuur uit. Laat de kip afkoelen in het water.
Meng in een grote ovenschaal de droge sherry met de walnoten. Leg de kipfilets erbovenop en giet er 500 ml van het kook- water en smaakmakers uit het kookwater bij. Dek af, zet in de koelkast en laat de kip een dag of nacht marineren.
Maak de bosui-olie door de arachide-olie met de bosui in een steelpan op laag vuur te verhitten. Laat langzaam opwarmen totdat de bosui begint te frituren (dan ontstaan er belletjes). Zet het vuur uit en voeg 2 tl fijn zout toe. Laat afkoelen, zeef de olie en roer de bieslook en geroosterde-sesamolie erdoor.
Neem de volgende dag de kip uit het bad en snijd diagonaal in dunne plakjes. Ja, met vel en al. Leg schuin op een bord en lepel er wat van de bosui-olie overheen. Verdeel het shisoblad erover. Serveer met rijst.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recepten: Bas Robben. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Maaike Koorman. Bereiding: Jessica Lek. Bewerking: Merijn Tol