aantal 4 |
voorgerecht |
doordeweeks, feestelijk, kerst |
|
Er gaat niets boven een dampende kom soep. De heerlijke aardse smaak van knolselderij gaat perfect in deze soep met kruidige chorizo en zoete karamelappel.
kooktijd30 minutesminutes
totale tijd30 minutesminutes
ingrediënten
2elolijfolie
50gboter
1uifijngesneden
1preialleen het wit, in ringetjes
2tenenknoflookfijngesneden
2laurierblaadjes
2-3eltijmblaadjesfijngesneden
400gwitte of limabonenafgespoeld en uitgelekt
1knolselderijgeschild, in blokjes
750mlkippenbouillon
1granny smith-appelgeschild, uitgeboord, in blokjes
10gfijne kristalsuiker
1chorizoworstjevers, in plakjes
200mlslagroom
4elpeterseliebladfijngesneden, om te bestrooien
instructies
Verhit in een steelpan met dikke bodem 1 el van de olie met 20 g van de boter op laag vuur. Bak hierin de ui en prei al omscheppend in 3-4 min. glazig. Voeg de knoflook, laurier, tijm, bonen, knolselderij en bouillon toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep met de deksel schuin 15-20 min. trekken tot de selderij gaar is. Laat wat afkoelen.
Verhit intussen de resterende 30 g boter in een koekenpan op hoog vuur. Schep de appelblokjes in de pan om met de suiker en laat ze karamelliseren. Schep op een bord en veeg de pan schoon.
Verhit hierin de resterende olijfolie en bak de chorizo hierin in 2-3 min. knapperig. Schep met een schuimspaan op een vel keukenpapier om uit te lekken en bewaar de olie in de pan.
Pureer de soep in gedeelten, schenk hem terug in de pan en voeg de room toe. Breng op smaak met zout en peper en laat op matig vuur doorwarmen.
Garneer met de chorizo, appelblokjes en peterselie en sprenkel er wat chorizo-olie uit de pan over.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Wijntip: de Tokara Chardonnay. Een witte wijn met een heerlijke geur van limoen en vers citroensap, naast tonen van brioche en bloesem.Recepten: Valli Little. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: David Morgan. Bewerking: Dosia Brewer