Onweerstaanbaar Italiaans comfortfood en ook helemaal weekend-proof: krokante polentaballetjes met gorgonzola. Lekker als borrelhapje bij een glas wijn of bier of – om in Italiaanse sferen te blijven – spumante!Of probeer deze Siciliaanse arancini.
voorbereiding40 minutesminutes
kooktijd20 minutesminutes
totale tijd1 hourhour
ingrediënten
100gpolenta
150ggorgonzolastevig, blauwaderkaas, picant
om in te frituren:neutrale olie
voor garnering:basilicumblaadjes
instructies
Kan een dag van tevoren. Bereid de polenta volgens de aanwijzingen op het pak met 500 ml water. Breng goed op smaak met zout en peper. Schep de polenta in een met koud water omgespoelde rechthoekige schaal en laat afkoelen. Zet de polenta nog minstens 2 uur afgedekt in de koelkast om extra stevig te worden.
Verdeel de polenta in 18 gelijke porties. Snijd ook de kaas in 18 gelijke stukjes. Rol met vochtige handen balletjes van de polentaporties. Stop in elk een blokje gorgonzola en rol ze mooi tot balletjes. Bewaar de balletjes afgedekt in de koelkast.
Verhit de frituurolie tot 180°C. Bak de polentaballetjes in kleine porties in 4 min. goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Leg ze op een schaal, garneer met basilicum en serveer meteen.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Tip: Je kunt de polentaballetjes max. 3 maanden in de diepvries bewaren. Frituur ze dan iets langer.Recept, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi