Lekker fris en zoet, deze gin-tonictaart met gekonfijte citroen. Weer eens wat anders dan de klassieke citroen-meringuetaart!Of wat dacht je van gin tonic-jelly?
kooktijd50 minutesminutes
Oven / Konfijten1 hourhour10 minutesminutes
totale tijd2 hourshours
ingrediënten
lemoncurdvulling
300gfijne kristalsuiker
8eieren + 4 eidooiers
250gboterin blokjes
3biocitroenenrasp en sap
1biolimoenrasp en sap
2tljeneverbessen
4blaadjesgelatine
amandeldeegbodem
50gamandelenfijngemalen
185gbloem
40gpoedersuiker
125gijskoude boterin blokjes
1eidooier
½eilosgeklopt, om te bestrijken
1tlvanille-extract
± 2 elijskoude tonic
ook nodig: springvorm van 22 cm Øingevet en bodem bekleed met bakpapier, steunvulling
gekonfijte citroenschijfjes
330gfijne kristalsuiker
250mltonic
2citroenenin flinterdunne schijfjes
1limoenin flinterdunne schijfjes
4elgin
instructies
Doe voor de lemoncurdvulling de suiker, eieren en eidooiers, boter, citrusrasp en het -sap en de jeneverbessen in een grote, hittebestendige kom. Klop door elkaar. Zet de kom op een pan met zacht kokend water (zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt) en verwarm al roerend 8-10 min. au bain-marie tot de lemoncurd bindt.
Laat intussen de gelatineblaadjes in een kom met koud water 5 min. weken, knijp ze uit, roer ze door de lemoncurd tot ze zijn opgelost. Zeef de klontjes en de jeneverbessen uit de lemoncurd. Dek het oppervlak af met een vel plasticfolie. Zorg ervoor dat de folie echt op het oppervlak ligt; zo voorkom je dat een vel ontstaat. Laat ± 2 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.
Doe voor het amandeldeeg de gemalen amandelen met de bloem, suiker en boter in een keukenmachine en draai tot een kruimelig mengsel. Voeg terwijl de motor draait de eidooier en vanille toe. Voeg beetje bij beetje precies zoveel tonic toe tot je een samenhangende deegbal krijgt.
Druk het deeg tegen de bodem en wand van de bakvorm, met een dikte van ± 3 mm. Zet de vorm 30 min. in de koelkast.
Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Snijd de rand van het deeg netjes bij op 3-4 cm hoogte. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier op de deegbodem en strooi hierop een steunvulling. Bak de deegbodem 20 min. en verwijder het papier en de steunvulling. Bestrijk de deegbodem met het losgeklopte ei. Bak hem nog ± 10 min. tot hij gaar en goudbruin is. Laat afkoelen en neem uit de bakvorm.
Verdeel de afgekoelde lemoncurd erover en laat 4 uur opstijven in de koelkast. Maak intussen de gekonfijte citroenschijfjes:
Verwarm in een steelpan met dikke bodem de suiker met de tonic op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Verwarm tot het kookpunt, draai het vuur laag en voeg de citroen- en limoenschijfjes toe. Laat ze onder af en toe omscheppen in ± 40 min. zacht worden en konfijten. Schep ze uit de siroop en leg ze naast elkaar op een rooster om af te koelen.
Kook de siroop nog ± 3 min. in en laat iets afkoelen. Voeg de gin toe en laat verder afkoelen.
Garneer de gin tonic taart met de gekonfijte citroen- en limoenschijfjes. Sprenkel vlak voor serveren wat gin-tonicsiroop erover.