Ok…het is geen zomer meer. Je hoeft alleen maar naar buiten te kijken om dat te zien. Maar een chocolade-semifreddo met karamel(!)saus is nooit verkeerd toch? Gebruik het liefst bittere chocolade van goede kwaliteit. Dit geeft die typische cacaosmaak aan je semifreddo. Si!
voorbereiding5 hourshours
kooktijd30 minutesminutes
Opstijven5 hourshours
totale tijd5 hourshours30 minutesminutes
ingrediënten
semifreddo
250mlslagroom
1½elnotenlikeurbijv. Frangelico of Amaretto
½vanillestokje
4eierdooiers
65gsuiker
100gchocolade bitter, bijv. Valrhona, fijngehakt
karamelsaus
100grietsuiker*
fleur de sel of gewoon zout
100mlcrème fraîchebiologisch
25gboter
instructies
Klop de slagroom lobbig, voeg de likeur en het merg uit het vanillestokje toe. Klop de room bijna stijf.
Klop in een kom de -eierdooiers met de suiker tot een bleek mengsel; het volume moet verdrievoudigd zijn.
Spatel de chocolade en slagroom voorzichtig door het dooiermengsel. Vet 4 puddingvormpjes van 150 ml inhoud licht in met olie en verdeel het mengsel over de vormpjes. Laat 4-5 uur opstijven in de vriezer.
Laat voor de karamelsaus de suiker in een steelpan met dikke bodem op matig vuur smelten tot hij mooi amberkleurig wordt. Voeg een snufje fleur de sel toe. Let op, beweeg de pan in het begin niet, roer niet, laat de karamel rustig borrelen en draai de pan daarna zachtjes rond om de warmte te verspreiden. Zorg dat de karamel niet verbrandt. Neem de pan van het vuur.
Verwarm de crème fraîche in een steelpannetje of in de magnetron. Voeg de boter toe aan de karamel en roer de crème fraîche erdoor. Laat de saus een beetje afkoelen.
Doop de puddingvormpjes even in heet water en stort de semifreddo op bordjes. Laat een dikke lepel karamel over de semifreddo’s heenlopen en geef de rest er apart bij.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Of neem gewone suiker voor een lichtere karamel. Recepten: Merijn Tol. Bereiding: Bart Stuart. Fotografie: Erik van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus