aantal 12 |
nagerecht |
feestelijk, kerst |
duits |
Bij ons wordt maanzaad vaak hartig ingezet, maar in Duitsland gaat het ook in zoet, zoals deze maanzaadtaart. Als je maanzaad eerst maalt in een specerijen- of koffiemolen, wordt de smaak sterker. Deze taart vullen we met abrikozenjam. Mmmm!
voorbereiding40 minutesminutes
kooktijd35 minutesminutes
Afkoelen2 hourshours
totale tijd3 hourshours15 minutesminutes
ingrediënten
cake
140gbloem
1tlbakpoeder
250gmaanzaad
2elamandelmeel
6eierengesplitst
150gpoedersuikergezeefd
vulling
4elamandellikeurbijv. Amaretto
100gabrikozenjam
500mlslagroom
100gmascarpone
1zakje vanillesuiker
50gkristalsuikerof naar smaak
ook nodig:2springvormen ø 23 cm, ingevet, bodem met bakpapier belegd
instructies
Verwarm de oven voor op 180°C. Zeef de bloem en het bakpoeder. Roer het maanzaad, amandelmeel en een snuf zout erdoor.
Klop in een brandschone kom de eiwitten tot zachte pieken. Voeg al kloppend lepel voor lepel de poedersuiker toe. Spatel voorzichtig de eierdooiers erdoor. Voeg voorzichtig omscheppend in delen het maanzaadmengsel toe. Zorg dat het goed wordt verdeeld, maar roer niet te lang.
Verdeel het beslag over de springvormen en strijk de bovenkanten glad.
Bak de taarten in het midden van de oven in 30-35 min. gaar. Controleer door een houten prikker in het midden te steken. De prikker moet er droog uitkomen. Zet de oven uit en laat de taartbodems met de deur op een kier langzaam afkoelen.
Snijd de afgekoelde taarten horizontaal doormidden, besprenkel ze met de amandellikeur en bestrijk met de abrikozenjam.
Klop de slagroom met de mascarpone half stijf. Klop verder stijf met de vanillesuiker en kristalsuiker. Verdeel telkens een kwart van het slagroommengsel over een laag cake en stapel op elkaar. Garneer met wat maanzaad.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Receptuur en fotografie: het beste uit delicious. boek