aantal 8 |
bijgerecht |
familietijd |
marokkaans |
Chermoula is de bekende Marokkaanse vlees- en vismarinade die de typische kruidige smaak aan de traditionele gerechten geeft. Wij hebben voor deze lamsspiesen de komijn en citroen vervangen door het friskruidige karwij- en venkelzaad.
kooktijd50 minutesminutes
totale tijd50 minutesminutes
ingrediënten
1kglamsboutzonder bot
2elfijngesneden peterselie en/of koriander en Marokkaans brooden/of koriander en Marokkaans brood voor erbij
chermoula
1elkarwijzaad*
1elvenkelzaad*
1witte uizoet
4teentjesknoflook
zeezoutgrof
3elpaprikapoeder
½elpul biber*
1boskoriander± 75 g
½bospeterselieplat, ± 35 g
olijfolie
instructies
Rooster voor de chermoula het karwij- en venkelzaad enkele min. in een hete, droge koekenpan tot de specerijen beginnen te geuren. Laat op een bord afkoelen.
Pel en rasp de ui en de teentjes knoflook fijn. Wrijf de ui en knoflook in de vijzel tot een gladde pasta. Bewaar in een grote kom. Maak de vijzel goed schoon en stamp de geroosterde karwij- en venkelzaad hierin met ½ el grof zeezout tot een fijn poeder. Voeg de paprika en pul biber toe en wrijf ze mee.
Haal het blad van de koriander en peterselie, hak ze zo fijn mogelijk en stamp en wrijf met het specerijenmengsel tot een zo glad moge-lijke pasta. Meng in de kom de ui-knoflookpasta met de specerijenpasta en een flinke scheut olie tot een dikke chermoula marinade. Snijd het vlees in gelijke blokken en meng in de kom met de chermoula. Laat minstens 1 uur in de koelkast marineren.
Rijg de vleesblokjes met chermoula aan (liefst lange) metalen spiesen. Rooster de spiesen op de hete bbq of in een hete grillpan** in 5-10 min. (afhankelijk van de dikte) rondom goudbruin en van binnen rosé. Serveer de spiesen bestrooid met wat fijn-gehakte peterselie en/of koriander en geef er Marokkaans brood bij.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Te koop bij mediterrane winkels ** Gebruik als je in de grillpan grilt kleinere spiesen die daarin passen. Evt. kun je het vlees ook onder de hete grill van de oven roosteren.Productie, recepten, foodstyling: Nadia Zerouali & Merijn Tol. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus