aantal 4 |
bijgerecht |
doordeweeks |
aziatisch |
vegetarisch
Taugé is een spruitgroente en wordt gekweekt uit katjang idjoe boontjes, een klein groen tropisch boontje. Te koop bij de toko en natuurwinkels. Taugé smaakt rauw heel lekker maar het is verstandig om het net 10-15 tellen in kokend water te dompelen om evt. aanwezige bacteriën te doden. Spoel dan gelijk koud als je het bijvoorbeeld in deze taugésalade wilt gebruiken. In spruitgroente zitten in verhouding meer vitaminen en mineralen dan volgroeide groente, omdat zo’n kiemplantje nog veel reserve moet hebben om tot wasdom te groeien.
kooktijd20 minutesminutes
totale tijd20 minutesminutes
ingrediënten
kokosdressing
100mlkokosmelkromig
1limoensap
30gkokoscrèmeof santen van blok fijngeraspt
1teentjeknoflook
½theelepelsuiker
salade
150gtaugéheel vers
150gwitte koolzeer fijngesneden
1lente-uitjein ringen
15gbieslook1 zakje zeer fijngeknipt
1mangogeschild, in dunne reepjes gesneden.
instructies
Verwarm in een steelpan op laag vuur de ingrediënten voor de dressing met ½ theelepel zout, totdat de santen en suiker zijn opgelost. Het mag niet koken. Laat afkoelen.
Overgiet de taugé in de zeef in de gootsteen met ruim (1½-2 liter) kokend water en spoel daarna koud en laat uitlekken. Meng de taugé luchtig met de rest van de ingrediënten en breng op smaak met versgemalen peper.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Wat kan nog meer met taugé?
Trek bouillon van kippenpoten, gember, serehwortel, citrusblad en ui. Haal het vlees van de kip en doe met taugé, fijngesneden Chinese kool en wat gare rijstvermicelli in de bouillon. Serveer met hg ei, gehakt selderijblad en gebakken uitjes.
Meng rauwe taugé met reepjes ham, reepjes omelet, in stukjes gesneden geblancheerde peultjes en champignons en gebruik als vulling voor loempiavellen. Vouw de vellen dicht volgens de gebruiksaanwijzing en frituur ze in ruim olie goudbruin.
Roerbak rode ui, stukjes mango, knoflook, wat chiliflakes en gember in wat olie in de wok. Voeg op het laatst flink wat taugé toe, roerbak 1 minuut en breng op smaak met wat sojasaus.
Recepten: Kirsten Eckhart. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Foodstyling: Jacqueline Pietrowski