125g boter of margarinekoud, in blokjes + wat extra
2eierdooiers
3eieren
200g rookspekmager
125mlroom
nootmuskaat
75gbelegen kaasgeraspt
extra nodig: lage taartvorm24 cm Ø, ingevet
instructies
Meng de bloem en 125 g boter in een kom. Wrijf de boter tussen de vingers totdat het geheel fijn kruimelig is. Voeg 1 tl zout, de dooiers en 1-2 el ijskoud water toe. Kneed het deeg met de vingertoppen snel tot een soepele bal. Duw het deeg met de muis van de hand uit tot het ± 1 cm dik is. (Of meng alle ingrediënten, zonder het water, in de keukenmachine snel tot een soepel deeg.) Vorm het deeg weer tot een bal en laat het afgedekt in de koelkast ± 30 min. rusten.
Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap van ½ cm dikte.
Verwarm de oven voor op 200°C. Beleg de taartvorm met het deeg. Leg een royaal stuk bakpapier in de vorm en vul deze met oude rijst of overjarige peulvruchten. Bak het deeg ± 10 min. voor in het midden van de oven. Neem de steunvulling eruit en bak de bodem nog eens ± 10 min.
Verlaag de temperatuur tot 180°C. Neem de vorm uit de oven. Verhit wat boter in een koekenpan en bak het spek in ± 10 min. zachtjes krokant. Laat het uitlekken op keukenpapier. Klop in een kom 3 eieren los met de room. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat en peper. Vul de vorm met het spek, de kaas en het roommengsel. Bak de quiche Lorraine in ± 25-30 min. gaar in de oven. De quiche Lorraine is lekker met een groene salade.