Georgina: 'Mijn yiayia’s (Grieks voor grootmoeder) wisten dat aubergines flink veel vet en een lange kooktijd nodig hebben. Voor veel mensen is aubergine nog steeds een intimiderende groente om thuis te bereiden. Wees niet bang. Met deze hartige tarte tatin bereik je heel eenvoudig de vlezige, fluweelzachte textuur die goede aubergine gerechten zo aantrekkelijk maakt.'
kooktijd45 minutesminutes
oven25 minutesminutes
totale tijd1 hourhour10 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: braadpan of ovenbestendige koekenpan 30 cm Ø
ingrediënten
2grote of 3 middelgrote aubergines
4elolijfolie
20gamandelschaafsel
2tenenknoflook
1-2groene chilipepers
3elgranaatappelmelasse,supermarkt of mediterrane winkel
2elrodewijnazijn
2elfijne kristalsuiker
1rol bladerdeeg*,270 g
1/2granaatappel
1/2bosje koriander
1/2bosje munt
instructies
Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de uiteinden van de aubergines, haal met een dunschiller om en om een paar reepjes van de schil en snijd het vruchtvlees in 2 1⁄2 cm-plakjes. Voeg 3 el olijfolie toe aan de pan en bak de aubergineplakjes in porties in 3 min. per kant lichtbruin. Voeg nog iets meer olijfolie toe terwijl je bakt.
Verhit een braadpan of koekenpan op matig vuur en rooster het amandel- schaafsel in een paar min. goudbruin. Haal uit de pan en zet apart.
Pel de knoflook en snijd of rasp fijn. Snijd de chilipepers fijn. Klop de granaatappelmelasse met de rodewijnazijn, fijne kristalsuiker, knoflook en de helft van de chilipeper.
Leg de gebakken aubergine op een bord. Schenk het granaatappelmengsel in de pan, breng aan de kook en laat ± 2 min. zachtjes pruttelen, tot de saus ingekookt en kleverig is. Haal van het vuur en leg de plakjes aubergine terug in de pan.
Rol het bladerdeeg uit zodat het iets groter is dan de pan, drapeer over de aubergine en duw de rand van het deeg voorzichtig naar de bodem van de pan. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg, zet de pan in de oven en bak ± 25 min. tot het deeg goudbruin is en het vocht langs de rand borrelt.
Klop met een lepel op de schil de granaatappelpitjes uit de granaatappel. Snijd het kapje eraf en kerf rondom in bij de compartimenten, nu kun je hem makkelijk in parten breken.
Hak de koriander- en muntblaadjes grof. Meng met de rest van de chilipeper en het geroosterde amandelschaafsel.
Haal de taart uit de oven, laat 1 min. rusten en keer voorzichtig om op een plank of schaal. Bestrooi met de granaatappelpitjes, koriander, munt en het amandelschaafsel, snijd in stukjes en serveer.
Voedingswaarde:
calorieën: 534kcal
|
eiwit: 7g
|
vet: 29g
|
koolhydraten: 54g
auteur: delicious.
RECEPTEN, STYLING, FOODSTYLING: GEORGINA HAYDEN | FOTOGRAFIE: LAURA EDWARDS.*De taart is vegan als je plantaardig deeg gebruikt. Er ontbreekt niets aan (al zou je er wat feta over kunnen strooien, maar dan is hij niet meer vegan) en hij vormt een geweldige blikvanger waarmee je indruk maakt op je gasten.