Bier is een perfecte smaakgever: van licht blond en citrusachtig tot donker en complex. In dit recept gebruiken we pale ale, licht Engels bier. Begin 1 dag van tevoren aan dit recept. Tip: de mosterd die je over hebt kun je 2 maanden bewaren in een gesteriliseerde pot in de koelkast.
kooktijd35 minutesminutes
intrekken8 hourshours
totale tijd8 hourshours35 minutesminutes
ingrediënten
biermosterd ± 500 ml
100ggeel mosterdzaad
100gdonker mosterdzaad
185mlpale ale,licht Engels bier
90gvloeibare honing,4 el
1elciderazijn
uienrelish met bier
500gwitte uien,in 2cm-dikke ringen
1elextra vergine olijfolie
60gbruine basterdsuiker
185mlpale ale,licht Engels bier
60mlmoutazijn,4 el of wijnazijn
Sandwich
600gbieflappen,4 steaks of bieflappen à 150 g
3elextra vergine olijfolie
4ciabattabroodjes,gehalveerd en getoast
100gmayonaise
100grucola
1tomaat,in plakjes
200ggerookte cheddar,in plakjes
chips,voor erbij
instructies
Doe voor de mosterd het mosterdzaad in een hittebestendige kom. Schenk er kokendheet water over en laat ± 5 min. intrekken. Giet af, voeg het bier toe en roer. Laat afgedekt 8 uur of een nacht intrekken. Doe het mosterdzaadmengsel met de honing, ciderazijn en 1 tl zout in een blender en meng met de pulseerknop tot biermosterd.
Maak intussen de uienrelish. Verhit een grillpan op hoog vuur of maak de barbecue aan. Schep de uiringen om met de olie en bestrooi ze met wat zout en peper. Gril ze 3-4 min. tot ze schroeiplekjes krijgen; keer ze halverwege. Schep de uiringen in een grote koekenpan, voeg de basterdsuiker, het bier en de azijn toe en bak ze al omscheppend 8-10 min. op laag vuur tot ze karamelbruin kleuren en de vloeistof indikt.
Bestrooi de steaks met zout en peper en besprenkel ze met olijfolie. Gril ze in een hete grillpan of op de barbecue in ± 3 min. per kant medium rare of tot ze naar wens zijn. Laat op een schaal onder aluminiumfolie even rusten.
Besmeer de onderkant van de broodjes met mayonaise en beleg ze met de rucola, tomaten, kaas en uienrelish. Snijd de steaks in plakjes en verdeel ze erover. Besmeer de kapjes van de ciabatta royaal met biermosterd en dek de broodjes ermee af. Geef er chips en nog wat biermosterd bij.
Voedingswaarde:
calorieën: 967kcal
|
eiwit: 58g
|
vet: 54g
|
koolhydraten: 56g
auteur: delicious.
Recept: Georgie Esdaile, Fotografie: Chris Court, Styling: Kirsten Jenkins