Er zijn zoveel manieren om aardappels te eten, maar als je ze poft en dan vult, blijft de echte aardappelsmaak goed intact én voeg je naar eigen inzicht een subtiele vulling toe. Vega? Zonder panchetta is deze gevulde aardappel vegetarisch.
kooktijd35 minutesminutes
oven1 hourhour25 minutesminutes
ingrediënten
4grote aardappels met rode schil,200-250 g p.st.
1elolie + ½ el olie voor de tuinbonen
60gparmezaanse kaas,geraspt
30gzachte boter
100mlmelk,verwarmd
blaadjesvan 2 takjes salie,¾ in fijne reepjes
4plakjespancetta
300ggedopte,diepvriestuinbonen
4kakelverse eieren
instructies
Verwarm de oven voor op 200°C. Wrijf de aardappels in met wat van de olie en zout en leg op de bakplaat. Gaar ze in het midden van de oven in 50-60 min.
Snijd een kapje van de lange kant van de aardappels en schep voorzichtig het aardappelkruim eruit, laat ½ cm van de rand staan, anders scheurt de schil. Meng het kruim met 45 g van de kaas, de boter, warme melk en helft van de saliereepjes. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Vul de aardappels met het mengsel, plaats het kapje er weer op en zet terug in de oven. Bak nog 20-25 min.
Bak intussen de pancetta in een droog verhitte koekenpan in 3-4 min. knapperig en laat op keukenpapier uitlekken. Blancheer de tuinbonen 2-3 min. Giet af en druk ze uit de grijze velletjes. Meng de duppelgedopte tuinbonen met de rest van de saliereepjes, ½ el olie en zout en peper naar smaak.
Breng vlak voor het serveren een lage wijde pan – bijv. een hapjespan – met ruim water en een snuf zout tegen de kook aan, je ziet dan wat belletjes op de bodem. Breek steeds een ei in een kopje. Laat het ei vlak boven het water voorzichtig uit het kopje glijden. Laat in ± 3 min. net gaar worden, de dooier moet nog vloeibaar zijn. Neem de eieren met een schuimspaan voorzichtig uit het water en leg ze op een schone theedoek op een voorverwarmd bord.
Neem de aardappels uit de oven, haal het kapje eraf en verdeel de tuinbonen erover. Leg op elke aardappel een ei en verkruimel de pancetta erover. Bestrooi met versgemalen peper en de rest van de parmezaanse kaas.