Op zoek naar de perfecte maaltijd voor een doorsnee avond? Met deze eenpanner vol goudbruine bloemkool zit je sowieso goed. Echt zo'n gerecht om helemaal 'op' te zijn (en hij gaat ook helemaal op, let maar... je snapt hem).
kooktijd45 minutesminutes
oven25 minutesminutes
totale tijd1 hourhour10 minutesminutes
ingrediënten
1bloemkoolin roosjes, kleinere blaadjes bewaard
80mlolijfolie5 el + extra om erover te sprenkelen
200gdikke plakjes
magere bacon4 heel gelaten, de rest in stukjes
4elsalie,fijngesneden
1 ¼ lkippen- of groentebouillon
50gboter
1preiin de lengte gehalveerd, in dunne plakjes
2stengels bleekselderij,fijngesneden
330grisottorijst
125mldroge witte wijn
120gzachte geitenkaas + extra voor erbij
instructies
Verwarm de oven voor op 220°C.
Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Spreid de bloemkoolroosjes uit op de bakplaat, bestrooi met zout en peper, besprenkel met de helft van de olie. Leg de 4 plakjes spek ook op de bakplaat. Bak 10 min. in de oven tot de spek krokant is.
Haal de spek van de bakplaat en leg apart op een bordje. Rooster de bloemkool nog 10 min. tot hij gaar is. Strooi de bloemkoolblaadjes en salie over de bloemkool, sprenkel er nog wat olie over en rooster nog 5 min.
Breng intussen in een pan de bouillon aan de kook.
Verhit de helft van de boter met de rest van de olie in de braadpan op matig vuur. Bak hierin de prei, bleekselderij en achtergehouden spekjes ± 5 min. onder regelmatig omscheppen. Voeg de rijst toe en roer 2 min., schenk de wijn erbij en laat in ± 3 min. inkoken tot de helft.
Voeg de bouillon schep voor schep toe en laat die al roerend verdampen op matig tot laag vuur. Ga zo 15-18 min. door tot alle bouillon is opgenomen en de rijst beetgaar is. Schep de rest van de boter en de helft van de geitenkaas door de risotto, neem van het vuur en laat afgedekt 4 min. rusten.
Schep vlak voor serveren de geroosterde bloemkoolroosjes en -blaadjes, spekplakjes en salie over de risotto, strooi er nog wat geitenkaas over en besprenkel met nog wat olijfolie.