Na een paar kilo boter, suiker en chocolade ontwikkelde Rutger zijn ultieme brownierecept: 'Dat is nu al bijna 10 jaar geleden en ik ben er nog altijd net zo blij mee als toen.''Met een goede basis kun je variëren en dat heb ik voor deze variant ook gedaan. Het browniebeslag is gemarmerd met sinaasappelcheesecake en extra op smaak gebracht met kaneel. Ik denk dat dit mijn nieuwe favoriet wordt, want het is op en top comfortfood!'
kooktijd25 minutesminutes
oven40 minutesminutes
totale tijd1 hourhour5 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: bakvorm van 20x20 cm, ingevet, bodem + 2 zijkanten bekleed met bakpapier
ingrediënten
225gboter + extra om mee in te vetten
115gpure chocolade(± 75% cacao)
2eieren + 1 eidooier
300gfijne suiker
1tlvanille-extract
125gbloem
25gcacaopoeder
1elkaneelpoeder
cheesecakevulling
200groomkaas,op kamertemperatuur
½tlvanille-extract
rasp van 1-1 1⁄2biosinaasappel
60gfijne suiker
1ei,op kamertemperatuur
instructies
Verwarm de oven voor op 175°C.
Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie. Zet hiervoor de kom op een pan met een laagje zacht kokend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Of smelt de boter en chocolade in de magnetron op de hoogste stand. Roer het mengsel dan telkens na 1⁄2 min. door. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen.
Klop intussen de eieren en de eidooier met de suiker, 1⁄4 tl zout en het vanille-extract met een mixer met gardes luchtig, tot het mengsel heel licht van kleur is en als een lint van de garde af loopt.
Meng met een spatel het chocolademengsel door de luchtige eieren tot het goed is gemengd. Spatel dan de bloem, het cacaopoeder en de kaneel erdoor.
Roer voor de vulling de roomkaas met het vanille-extract, de sinaasappelrasp en de suiker met een garde tot een glad mengsel. Het hoeft niet luchtig te worden. Meng dan het ei erdoor.
Verdeel de helft van het browniebeslag over de bodem van de vorm.
Schep er grote dotten van het roomkaasmengsel op.
Schep tot slot de andere helft van het browniebeslag in de vorm.
Maak met een vork zigzag-bewegingen door de vorm om het browniebeslag met de cheesecake-vulling iets te marmeren. Bak de brownies ± 40 min. Laat ze na het bakken helemaal afkoelen in de vorm. Tijdens het afkoelen zakken de brownies nog wat in, dat hoort zo. Je kunt de brownies het beste snijden als je ze eerst laat opstijven in de koelkast. Serveer ze wel op kamertemperatuur.
Voedingswaarde:
calorieën: 325kcal
|
eiwit: 4g
|
vet: 20g
|
koolhydraten: 31g
auteur: delicious.
RECEPT: RUTGER VAN DEN BROEK | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: MAAIKE KOORMAN | BEREIDING: JACQUELINE PIETROWS.Tip: Je kunt deze brownies het beste een dag eerder bakken, want de volgende dag zijn ze nóg lekkerder! En wil je gewone cheesecake-brownies maken, laat dan de sinaasappelrasp en de kaneel achterwegen.