Juist de verschillende structuren maken deze koek waanzinnig lekker.
kooktijd30 minutesminutes
oventijd + rusten1 hourhour45 minutesminutes
Kookgerei
10-12 rondo-ringen van 6-7 cm Ø of (flexibele) cakevormpjes, ingevet
ingrediënten
225gboter,op kamertemperatuur + extra om in te vetten
150gwitte basterdsuiker
rasp van ½ biocitroen
½ei,op kamertemperatuur, losgeklopt
300gbloem
2tlbakpoeder
125gabrikozenjam
10-12halve abrikozen uit blik,uitgelekt
25gamandelschaafsel,geroosterd
vulling
100gboter,op kamertemperatuur
100gsuiker
rasp van ¼-½ biocitroen
2eieren,op kamertemperatuur
75gamandelmeel
50gbloem
½tlbakpoeder
instructies
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en ¼ tl zout in een kom en meng door elkaar. Meng het halve ei erdoor. Kneed dan de bloem en het bakpoeder erdoor. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Meng voor de vulling de boter, suiker, citroenrasp en een snuf zout tot een romig geheel. Voeg de eieren een voor een toe en meng ze erdoor. Spatel tot slot het amandelmeel, de bloem en het bakpoeder door het beslag. Verwarm de oven voor op 190°C. Plaats de rondo-ringen op een met bakpapier beklede bakplaat.
Kneed het deeg kort en rol het op een bebloemd werkblad uit tot 4 mm dik.
Steek cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de bodem en de zijkant van de ringen of vormpjes met deeg te bekleden. Het deeg dat overblijft, rol je opnieuw uit.
Bekleed alle vormpjes met het deeg en druk dit goed aan.
Schep in elk vormpje 1 flinke theelepel abrikozenjam en verdeel dit over de bodem.
Vul de vormpjes daarna tot tweederde met het beslag.
Leg een uitgelekte halve abrikoos in iedere ring en bak de abrikozenkoeken in 22-27 min. goudbruin en gaar. Laat ze ± 15 min. afkoelen, haal ze uit hun vorm en laat op een rooster verder afkoelen.
Verwarm wat abrikozenjam in de steelpan en bestrijk de abrikozenkoeken daarmee. Bestrooi tot slot met wat geroosterd amandelschaafsel.
Voedingswaarde:
calorieën: 524kcal
|
eiwit: 7g
|
vet: 30g
|
koolhydraten: 56g
auteur: delicious.
RECEPT, BEREIDING: RUTGER VAN DEN BROEK | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD | STYLING: ALEXSTYLING