Liever geen alcohol? Gebruik in plaats van de koffielikeur sterke gezoete koffie of aangelengde hazelnootsiroop.
kooktijd1 hourhour10 minutesminutes
opstijven7 hourshours
Kookgerei
glazen (trifle)schaal (± 3 l inhoud)
Mixer
spuitzak met glad spuitmondje van 1 cm
ingrediënten
200gpure chocolade,70% cacao, in stukjes
200gmelkchocolade,in stukjes
3eieren,gesplitst
450mlslagroom
1gelatineblaadje,5 min. geweekt in koud water
1tlvanille-extract
50gfijne kristalsuiker
125mlkoffielikeur
± 300 g lange vingers
cacaopoeder,om de trifle te bestuiven
karamelmousse
400mlslagroom
4gelatineblaadjes,5 min. geweekt in koud water
500gdulce de leche,potje, losgeroerd
instructies
Doe voor de chocolademousse beide soorten chocolade in een hittebestendige kom, zet die op een pan met een laagje zachtjes kokend water en laat al roerend (au bain-marie) smelten. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Laat iets afkoelen en klop de eidooiers erdoor. Het mengsel wordt een beetje korrelig, maar dat komt later weer goed.
Verwarm voor de chocolademousse 150 ml van de room in een steelpannetje op laag vuur tot het kookpunt. Knijp de gelatine uit en roer door de room tot het is opgelost. Klop het gelatinemengsel in 3 delen door het chocolademengsel en klop glad. Schenk het mengsel in een grote, schone kom.
Klop de resterende 300 ml room voor de chocolademousse met de vanille tot stijve pieken. Zet in de koelkast.
Klop de eiwitten in een vetvrije kom met de mixer tot stijve pieken. Klop de suiker er lepel voor lepel door tot hij volledig is opgelost en je een glanzend schuimmengsel hebt.
Spatel de geklopte room door het chocolademengsel. Spatel in 2 delen de geklopte eiwitten erdoor. Zet de chocolademousse tot gebruik in de koelkast.
Verwarm 100 ml van de room voor de karamelmousse in een steelpannetje op laag vuur tot het kookpunt. Knijp de gelatine uit en roer door de room tot het is opgelost. Laat het gelatinemengsel iets afkoelen.
Klop de resterende 300 ml van de room voor de karamelmousse in een kom tot zachte pieken. Spatel de dulce de leche en het gelatinemengsel erdoor, zodat je een gladde karamelmousse krijgt. Zet ± 45 min. in de koelkast om stevig te worden.
Schenk de koffielikeur in een ondiepe schaal. Dompel de helft van de lange vingers onder in de likeur en leg ze in een dubbele laag op de bodem van de (trifle)schaal. Schep de helft van de chocolademousse erover.
Doe de rest van de chocolademousse in een spuitzak met gladde spuitmond van 1 cm en leg tot verder gebruik in de koelkast.
Dompel de rest van de lange vingers onder in de likeur en leg ze in een dubbele laag op de chocolademousse. Klop eventueel de karamelmousse iets los en schep er bovenop. Strijk glad en laat 2-3 uur opstijven in de koelkast.
Spuit de rest van de chocolademousse in toefjes op de karamelmousse. Zet 2-3 uur in de koelkast om op te stijven. Bestuif vlak voor serveren met cacaopoeder.