Serveer ze als nagerecht of bij de koffie. Die toevoeging van tijm mag dan misschien vreemd lijken, maar het maakt ze juist extra bijzonder. Perfect voor de feestdagen dus!
kooktijd1 hourhour
rusten + oventijd1 hourhour35 minutesminutes
Kookgerei
8 tartelettevormpjes van 8-10 cm Ø
2 spuitzakken
Mixer
ingrediënten
rasp van 1 biocitroen
400glemoncurd,op kamertemperatuur
blaadjesvan 2 takjes tijm + extra om mee te versieren
200gboter,op kamertemperatuur
2eiwitten
100gfijne kristalsuiker
1tlwitte azijn
1tlmaizena
125mlslagroom
evt. ½ zakje slagroomversteviger
1½ellimoncello
200grood fruit,bijv. frambozen, bramen, blauwe bessen poedersuiker om te bestuiven
bodem
200gbloem + extra om mee te bestuiven 25 g amandelmeel
75gpoedersuiker
110gkoude boter,in blokjes
½ei,losgeklopt
1elcacaopoeder
instructies
Doe voor de bodem de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en een snuf zout in een kom en meng door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf met je vingertoppen erdoor tot grof kruim. Voeg het ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verdeel het deeg in twee stukken. Kneed door één deel het cacaopoeder. Verpak apart in plasticfolie en laat ze minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Kneed het deeg kort door en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van ± 5 mm. Steek cirkels uit het deeg ter grootte van de vormpjes. Bekleed 4 vormpjes met het neutrale deeg en de rest met het chocodeeg. Snijd aan de bovenkant recht af. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bekleed zo alle vormpjes. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Zet de beklede vormpjes 15-30 min. in de koelkast.
Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Bak de tartelettes in 15-20 min. goudbruin en gaar. Haal ze na het bakken direct voorzichtig uit hun vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.
Meng intussen voor de vulling de tijmblaadjes door de lemoncurd.
Klop met de mixer de boter erdoor. Vul de neutrale tartelettebodems met ongeveer tweederde van het lemoncurdmengsel. Verdeel de rest van de lemoncurd over de chocoladebodems.
Klop in een andere kom de eiwitten met de mixer tot zachte pieken. Klop er lepel voor lepel de 100 g kristalsuiker door en klop goed voor je de volgende lepel toevoegt. Ga zo door tot je stijf en glanzend meringueschuim hebt. Voeg de azijn en maizena toe en klop dit er vlug door. Schep de meringue in een spuitzak. Klop de slagroom met de slagroomversteviger in een andere kom met de limoncello stijf met de mixer.
Spuit de meringue in toefjes op de tartelettes zonder chocolade. Brand met een gasbrander de meringue tot deze goudbruin ziet of zet kort onder de gril. Schep de slagroom in een spuit- zak en spuit in cirkels op de tartelettes met chocolade. Verdeel het rode fruit erover en bestrooi met poedersuiker.
Voedingswaarde:
calorieën: 794kcal
|
eiwit: 7g
|
vet: 50g
|
koolhydraten: 78g
auteur: delicious.
RECEPT: DELICIOUS. | FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: YVONNE JIMMINK