Wel feestkoken, maar niet te veel gedoe. Maak dan deze simpele, lekkere zoete aardappelgratin van Janneke. Bereid 1-2 dagen van tevoren de gratin voor tot stap 5. Hak en roosterde pecannoten. Bewaar de gratin afgedekt in de koelkast en de pecannoten in een potje.
kooktijd30 minutesminutes
oven15 minutesminutes
ingrediënten
400 gvastkokende aardappels
400gzoete aardappels
500mlvolle melk
200mlhoudbare slagroom(pakje)
2takjesrozemarijn
75ggruyère
1-2elmierikswortelpuree (potje)
3elpecannoten
instructies
Boen 400 g vastkokende aardappels en 400 g zoete aardappels schoon en schaaf ze in 1 mm-plakjes met een mandoline.
Verwarm de oven voor op 180°C. Breng in een hapjespan beide soorten aardappel met 500 ml volle melk, 200 ml houdbare slagroom (pakje) en 2 takjes rozemarijn aan de kook. Draai het vuur laag en kook ze in 8 min. gaar.
Schep de aardappels met een schuimspaan uit de pan in een ingevette ovenschaal van 20 cm Ø. Rasp 75 g gruyère.
Bestrooi elke laag met een beetje geraspte kaas. Bestrooi de laatste laag niet met kaas.
Laat intussen het melk-roommengsel tot eenderde inkoken. Breng op smaak met 1-2 el mierikswortelpuree (potje) en zout. Schenk over de aardappels.
Bak de gratin in de voorverwarmde oven in 15 min. goudbruin en gaar.
Hak 3 el pecannoten fijn en rooster ze in een droge koekenpan. Schud ze op een bord. Bestrooi de gratin uit de oven met de pecannoten.
Voedingswaarde:
calorieën: 625kcal
|
eiwit: 15g
|
vet: 40g
|
koolhydraten: 50g
auteur: delicious.
VEGAN TIP Vervang voor een vegan gratin de melk door sojamelk en neem plantaardige room en kaas.