Een salade zoals je 'm het liefste ziet: fris, knapperig en vol van smaak.
kooktijd30 minutesminutes
oventijd10 minutesminutes
totale tijd40 minutesminutes
Kookgerei
staafmixer met hakbakje
ingrediënten
125gpistachenoten
50gsuiker
60mlneutrale olie
1-2tlmosterd met druivenmost of gewone mosterd
2elwitte balsamico- of ciderazijn
1tlvloeibare honing
sap van 1 citroen
100gmesclun(gemengde slablaadjes)
1kleine radicchio,bladeren gescheurd
2venkels,in dunne plakjes (liefst op de mandoline)
1rode grapefruit,geschild en plakjes uit vliesjes gesneden
2elTaggiasche olijven
instructies
Verwarm de oven voor op 160°C. Verdeel de pistachenoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 10 min. Doe 75 g in een kommetje en zet opzij.
Karamelliseer de suiker met 1 el water in een steelpan met stevige bodem. Let goed op: de karamel wordt erg heet! Voeg 50 g van de geroosterde pistachenoten toe en roer snel door de karamel met een houten spatel. Doe de gekaramelliseerde noten weer terug op de met bakpapier beklede bakplaat. Druk het geheel plat met de spatel. Laat afkoelen.
Mix voor de dressing de resterende 75 g pistache in het hakbakje van de staafmixer tot gladde pasta en voeg beetje bij beetje de olie toe. Meng de mosterd, balsamico, honing en het citroensap in een kom. Lepel onder voortdurend roeren de pistachepasta erdoor. Breng op smaak met peper en zout als tegenhanger voor het zoet. Voeg wat water toe als de dressing te dik is.
Hak de gekaramelliseerde pistache- noten grof. Meng de mesclun, radiccio, venkel en grapefruit en schep om met de dressing. Garneer met olijven en gekaramelliseerde noten.