aantal |
nagerecht, taart |
feestdagen, kerst, weekend |
|
Verwacht geen luchtige cake. Deze tulband is lekker zwaar en rijk van smaak.
kooktijd30 minutesminutes
oventijd + afkoelen1 hourhour30 minutesminutes
totale tijd2 hourshours
Kookgerei
tulbandvorm van 20 cm Ø, ingevet
ingrediënten
300gpure chocolade,70% cacao, in stukjes
200gboter,in blokjes, op kamertemperatuur
300mlzure room,op kamertemperatuur
250gbloem,gezeefd
8g± 1¾ tl bakpoeder
40gcacaopoeder,gezeefd
100gmelkpoeder,koop je in de ruim gesorteerde supermarkt, Aziatische en Midden-Oosterse supermarkt
3eieren,op kamertemperatuur, losgeroerd
200gfijne kristalsuiker
chocolade-karamelsaus
60gboter,in blokjes
100gbruine basterdsuiker
125mlslagroom
25gpure chocolade,70% cacao, in stukjes
instructies
Verwarm de oven voor op 160°C.
Smelt de chocolade en boter au bain-marie, in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer af en toe tot je een glad mengsel hebt. Laat 10 min. afkoelen.
Meng de overige ingrediënten in een grote kom met een snuf zout. Voeg het afgekoelde chocolademengsel toe en klop tot een glad beslag. Schenk in de bakvorm en bak ± 1 uur, tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. Laat 30 min. rusten in de bakvorm, stort op een rooster en laat helemaal afkoelen. Maak vlak voor serveren de karamelsaus. Verwarm de boter met de basterd- suiker in de steelpan op matig tot laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Roer de room erdoor en breng aan de kook. Laat ± 5 min. zachtjes inkoken en roer dan de chocolade erdoor. Roer ± 2 min. tot je een glad mengsel hebt. Schenk de karamelsaus over de tulband en serveer hem.