Niets zo leuk als je huis in winterse sfeer brengen en heerlijk zoet en kruidig laten geuren. Bijvoorbeeld met deze plaatkoek met vijgen en dadel! Verrassend: een royale laag zuidvruchten tussen brosse koek.
kooktijd55 minutesminutes
opstijven en oven1 hourhour55 minutesminutes
Kookgerei
bakvorm van 20x30 cm ingevet en met bakpapier bekleed
ingrediënten
500gbloem + extra om te bestuiven
135gpoedersuiker,gezeefd
rasp van 1biosinaasappel
250gkoude boter,in 1 cm-blokjes
2eieren
1elruwe rietsuiker
vijgen-dadelvulling
2zakjes spicy chai-thee
250ggedroogde vijgen,fijngesneden
250gmedjooldadels,ontpit en fijngesneden
¼tlgemalen kruidnagel
1tlkaneel
sap van 1 sinaasappel
instructies
Verwarm de oven voor op 180ºC. Doe de bloem met de poedersuiker en de sinaasappelrasp in een grote kom. Voeg de boterblokjes toe en wrijf ze er met je vingertoppen door, zodat je een fijn kruimelig mengsel krijgt. Meng er met een mes 1 ei en ± 60 ml ijskoud water door, zodat je een grof, vlokkig mengsel krijgt. Kneed kort door tot een samenhangend deeg en verdeel in tweeën. Druk tot 2 schijven en wikkel in plasticfolie. Laat ± 1 uur opstijven in de koelkast.
Breng intussen voor de vulling 375 ml water aan de kook in een middelgrote steelpan en neem van het vuur. Laat de theezakjes hierin trekken en haal ze eruit. Verwarm de thee op matig vuur en voeg de overige ingrediënten voor de vijgen-dadelvulling toe. Kook ze onder af en toe roeren ± 15 min. tot ze stuk koken en bijna alle vloeistof hebben opgenomen. Laat volledig afkoelen.
Leg 1 deegschijf op een licht met bloem bestoven werkvlak en rol uit tot een rechthoek van ± 30x40 cm en ± 4 mm dik. Leg de deeglap in de bakvorm en laat hem rondom over de rand hangen. Spreid het vijgen-dadelmengsel erover uit. Rol de andere deegschijf uit tot een rechthoek van 20x30 cm en leg die dan op het vijgen-dadelmengsel. Druk de randen rondom tegen elkaar en snijd het teveel aan deeg eraf. Druk de randen aan met de tanden van een vork.
Roer in een kommetje het laatste ei los, kwast het deeg ermee in en bestrooi met rietsuiker. Bak de plaatkoek gaar en goudbruin in 50-55 min. Laat afkoelen in de bakvorm en serveer in repen.
Voedingswaarde:
calorieën: 507kcal
|
eiwit: 7g
|
vet: 20g
|
koolhydraten: 72g
auteur: delicious.
RECEPTEN, BEREIDING: GEORGIE ESDALE, FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY, STYLING: KIRSTEN JENKINS