Kruidig, knapperig, maar vooral verslavend lekker.
kooktijd1 hourhour
Kookgerei
vijzel of keukenmachine
ingrediënten
1elneutrale olie
700mlkokosmelk
300mlkippenbouillon
1tlcurry-madraspoeder
6limoenblaadjes(toko)
4kippenbouten,dij en poot losgesneden
1elvissaus
olie,om in te frituren
20wontondeegvellen,op elkaar gelegd en in dunne reepjes gesneden
200gChinese eiernoedels,gekookt volgens de aanwijzingen op het pak en afgespoeld onder koud water (voor een hoofdgerecht neem je 300 g)
4sjalotten,in de lengte in kwartjes
2limoenen,in partjes
½bosje koriander
140gingemaakt mosterdblad(toko of online)
currypasta
2gedroogde chile de arbol(toko of online of 3 andere grote gedroogde rode chili)
1tlkorianderzaadjes
2groene kardemompeulen,alleen de binnenste zwarte zaadjes
2korianderwortels,of de steeltjes van 1 bosje koriander
3kleine sjalotten,gehalveerd
4tenenknoflook
½duimlengte verse kurkuma
½duimlengte gember,in dunne plakjes ½ duimlengte galangal, in dunne plakjes 2 stengels citroengras, alleen onderste
10cmzonder buitenste blad en harde onderkant,in dunne plakjes
1½elThaise garnalenpasta(toko)
instructies
Neem voor de currypasta een stuk aluminiumfolie. Leg daarop alle ingrediënten voor de currypasta behalve de garnalenpasta. Vouw het aan alle kanten dicht om een pakketje te maken. Verhit een zware koekenpan op middelhoog vuur en leg daarin het pakketje tot het begint te geuren en licht begint te roken, 10-15 min. Keer halverwege om. Giet de inhoud van het pakketje (pas op heet!) in de vijzel en voeg een snuf zeezout toe. Mix tot een fijne currypasta in de vijzel of keukenmachine. Meng de garnalenpasta erdoor.
Verhit de 1 el olie in een diepe pan met zware bodem op middelhoog vuur. Voeg 2 el van de kokosmelk toe (het liefst van de dikke room die bovenin het blikje zit) en bak het geheel tot de kokosmelk is gesplitst en de olie vrijkomt, ± 2 min. Voeg de currypasta toe en bak 1 min.
Voeg de rest van de kokosmelk, de kippenbouillon, het curry-madras- poeder, de limoenblaadjes, kippen- bouten en vissaus toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat dan 30 min. pruttelen tot de kip gaar is.
Verhit ondertussen een laag olie in een diepe pan tot 190°C of gebruik een frituurpan. Frituur de gesneden wontonvellen goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
Verdeel de noedels over 4 kommen of diepe borden en schenk de warme curry erover samen met de kip. Bestrooi met de gefrituurde wontonvellen en serveer met de sjalotten, limoen, koriander en ingemaakt mosterdblad.
Voedingswaarde:
calorieën: 1025kcal
|
eiwit: 41g
|
vet: 57g
|
koolhydraten: 84g
auteur: delicious.
RECEPT: OSCAR DE LINT | BEREIDING: AJDA MEHMET | FOTOGRAFIE: DANA VAN LEEUWEN | STYLING: MAAIKE KOORMAN