Italianen zijn meesters in het verzinnen van eenvoudige gerechten die geweldig smaken. Cacio e pepe bijvoorbeeld – oorspronkelijk een Romeinse klassieker van spaghetti met louter zwarte peper en pecorino – is nu weer een trend.
kooktijd35 minutesminutes
oventijd + rusttijd50 minutesminutes
totale tijd1 hourhour25 minutesminutes
ingrediënten
3elextra vergine olijfolie
1kip van ± 1.6 kg (of 4-6 grote kippenpoten, in stukken verdeeld (bestel evt. bij je poelier)
75gboter
1grote ui,fijngesneden
3tenenknoflook,fijngesneden
5ansjovisfilets,uitgelekt, fijngesneden
2tlversgemalen zwarte peper+ extra
250mlwitte wijn
500mlkippenbouillon
300mlslagroom
30gparmezaanse kaas,fijn geraspt
20gpecorino,fijn geraspt
instructies
Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de olie in een grote ovenvaste braadpan op hoog vuur. Bestrooi de stukken kip met zout en peper en braad ze 6-7 min. tot rondom bruin zijn, met een knapperig vel. Schep ze op een bord.
Draai het vuur wat lager, voeg de boter, ui, knoflook, ansjovisfilets en peper toe en schep 4-5 min. om op matig tot hoog vuur tot de ui glazig is en de ansjovisfilets oplossen. Schenk de wijn erbij, schraap met een pollepel de aanbaksels op de bodem los en laat de wijn inkoken tot een derde. Voeg de bouillon en room toe en breng aan de kook.
Leg de stukken kip in de pan, met het vel omhoog. Zet de pan in de oven en braad de kip net gaar in 35-40 min. Neem de kip uit de oven en laat 10 min. rusten in de pan. Schep de stukken kip in een grote, diepe schaal.
Verwarm de saus opnieuw op matig vuur, schep het bovendrijvende vet af en roer de beide soorten kaas erdoor tot ze smelten. Leg de stukken kip terug in de saus en maal er nog wat zwarte peper over. Lekker met gnocchi, geroosterde krieltjes en gegrilde courgette, paprika en aubergine.
Voedingswaarde:
calorieën: 877kcal
|
eiwit: 43g
|
vet: 75g
|
koolhydraten: 4g
auteur: delicious.
RECEPTEN: DOMINIC SMITH | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTIN JENKINS