Tijd voor een Griekse lunch; pita's lamsvlees met komijn, citroen, olijven en verse basilicum. Begin de avond van tevoren met het uitlekken van de yoghurt voor de verslavend lekkere basilicum-tzatziki.
kooktijd1 hourhour
marineren en oventijd5 hourshours30 minutesminutes
ingrediënten
250gGriekse yoghurt
1,2kglamsnek
1elgemalen komijn
1elgerookte-paprikapoeder
80mlolijfolie
1citroen,in dunne schijfjes + sap van ½ citroen
½bosje basilicum,blaadjes geplukt en fijngesneden
1teenknoflook,geperst
1komkommer,grof geraspt en uitgelekt
2rijpe tomaten,zonder zaadjes, in blokjes
½bosje verse oregano,blaadjes geplukt en fijngesneden
100gkalamata-olijven zonder pit,fijngesneden
1kleine rode ui,fijngesneden
8pitabroodjes,verwarmd in de oven
instructies
Bekleed de zeef met de kaasdoek of theedoek en hang boven een kom. Giet nu de yoghurt in de zeef en vouw de punten van de doek naar binnen. Laat 1 nacht in de koelkast uitlekken.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Leg in de braadslee een groot vel aluminiumfolie met daarop een even groot vel bakpapier, groot genoeg om het vlees in te verpakken. Leg het vlees in de braadslee en wrijf het in met het komijn- en paprikapoeder en wat zout en peper. Besprenkel met 3 el olie en leg de citroenschijfjes erop. Laat bij kamertemperatuur 30 min. marineren.
Pak nu het vlees in met het bakpapier en de folie, zorg dat het goed is afgedekt. Smoor het vlees in ± 5 uur botermals in de oven. Neem uit de oven en laat rusten.
Doe intussen de yoghurt in een kom en roer de helft van het citroensap, de basilicum, knoflook, komkommer en wat zout en peper erdoor.
Doe de tomaten, oregano, olijven en rode ui in een andere kom en schep om met de rest van het citroensap, de rest van de olie en wat zout en peper.
Snijd of trek het vlees in stukjes. Besmeer de binnenkant van de pitabroodjes met tzatziki en vul met vlees en het tomatenmengsel. Serveer direct.