aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
italiaans |
vegetarisch
Spelt werd voorheen veel geteeld in Limburg. Het raakte in de vergetelheid, maar nu wordt dit oergraan weer volop geteeld. Speltbloem wordt gebruikt voor brood en vlaai, maar de hele korrel is ook heerlijk in 'risotto', die ook wel farotto wordt genoemd in Italië. Zin in een vroeg-herfstige secondi na deze risotto? Maak kalfsentrecote met komijn-kaneelrub en bospeen met kruiden-gembertoppingVARIATIE De pompoen kun je vervangen door zoete aardappel, bloemkool, courgette en later in het jaar pastinaak of aardpeer.VEGAN TIP Vervang de geitenkaas door vegan feta.
kooktijd25 minutesminutes
oven20 minutesminutes
totale tijd45 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: bakplaat met bakpapier
ingrediënten
1flespompoen
5elolijfolie
2sjalotten
15ggedroogde paddenstoelen
5takjes tijm,blaadjes gerist
300gspelt
150mldroge witte wijn
750mlpaddenstoel- of groentebouillon
100goudeLimburgse geitenkaas
instructies
Verwarm de oven voor op 220°C. Halveer de pompoen in de lengte en schep met een lepel de draden en pitten eruit.
Snijd het pompoenvruchtvlees in 1 cm-blokjes. Leg ze op de bakplaat en besprenkel met 3 el olijfolie.
Rooster de pompoen in de oven bruin en gaar in ± 20 min.
Snijd de sjalotten fijn en de paddenstoelen in stukjes.
Verhit in een pan met dikke bodem de resterende 2 el olijfolie. Fruit de sjalot met de paddenstoelen en de tijm ± 2 min.
Schep de spelt erdoor en bak tot de korrels met een dun laagje olie zijn bedekt. Schenk de wijn erbij.
Schenk in 3 porties de bouillon erbij. Laat de spelt elke portie zachtjes kokend opnemen voordat je de volgende portie toevoegt. Kook de spelt beetgaar in 15-20 min. Rasp intussen de kaas.
Neem de pan van het vuur. Voeg de geroosterde pompoen, een flinke handvol kaas en peper naar smaak toe. Schep de risotto op de borden en bestrooi met de rest van de kaas.