aantal 6 |
hoofdgerecht |
|
italiaans |
vegetarisch
Snijbiet, bloemkool en hartige Parmezaanse kaas maken deze pastei uit Istrië onweerstaanbaar. Dit is een van de gerechten die Paola met haar moeder kookte. Easy toetje voor erna: citroen-maanzaadcake (met een bolletje ijs)
kooktijd50 minutesminutes
rusten + oven1 hourhour55 minutesminutes
totale tijd2 hourshours45 minutesminutes
ingrediënten
250gbloem + extra om mee te bestuiven
160gijskoude boter,in blokjes + extra om mee in te vetten
2eieren,losgeroerd
± 1 el rum of melk
krap 2 tl bakpoeder
ook nodig: springvorm van 24 cm Øbodem bekleed met bakpapier, zijkanten ingevet met boter
vulling
1elextra vergine olijfolie
15gboter
250gsnijbietinclusief de witte (of gekleurde) nerven, in stukjes
½ui,fijngesneden
1teenknoflook,fijngesneden
250gbloemkool(1⁄2 kool), in roosjes
150gdiepvriesdoperwten
60mlmarsala
50ggeraspte Parmezaanse kaas
2eieren,losgeroerd
1elfijngesneden peterselie
1tlwittewijnazijn
instructies
Doe voor het deeg de bloem met een flinke snuf zout in een kom en meng met je vingertoppen de boterblokjes erdoor, zodat je een kruimelmengsel krijgt. Mix de eieren en de rum of melk erdoor, zodat je een samenhangend deeg krijgt. Omwikkel met plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Verhit voor de vulling de olijfolie en boter in een grote koekenpan op matig vuur. Schep hierin de snijbiet en ui met een flinke snuf zout ± 10 min. om zonder ze bruin te laten kleuren. Voeg de knoflook toe aan het snijbietmengsel en schep om. Voeg de bloemkool en doperwten toe en laat ze doorwarmen. Voeg de marsala toe en verwarm het groentemengsel een paar min. op matig vuur. Draai het vuur laag en smoor de groenten afgedekt ± 10 min. tot de bloemkool beetgaar is. Neem de deksel van de pan en laat de vloeistof zo nodig een paar min. inkoken. Doe het groentemengsel over in een grote kom en schep de overige ingrediënten voor de vulling erdoor, breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 160°C . Neem het deeg uit de koelkast. Strooi het bakpoeder over het deeg en kneed dit er vlug en grondig door. Snijd een derde van het deeg af en houd dit apart voor de bovenkant van de taart. Rol de rest van het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel die iets groter is dan de springvorm. Bekleed de springvorm met het deeg, druk de rand goed aan en laat het deeg een klein beetje over de rand hangen. Schep de groente- vulling erin. Rol het overgebleven deeg uit tot een cirkel en leg op de vulling. Druk de randen goed aan met de deegroller en snijd bij. Gebruik de restjes deeg om je pastei naar wens te versieren. Kerf in het midden een stoomgaatje.
Bak de pastei ± 50-55 min. tot de bovenkant goudbruin en gaar is; check tussentijds of hij niet te donker wordt en schakel de oventemperatuur evt. wat lager.
Zet de pastei op een rooster en serveer hem warm of op kamertemperatuur. Afgekoeld en luchtdicht bewaard is de pastei 3-4 dagen houdbaar.