Niet bloem, maar risottorijst geeft een onweerstaanbaar romig en toch stevige, zoete taart. Zalig met zo'n zoete kersentopping en knapperige amaretti!Maak ook deze ricottataart met chocolade.
kooktijd50 minutesminutes
oven1 hourhour
totale tijd1 hourhour50 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: ronde bakvorm van 22 cm Ø, ingevet en met bakpapier bekleed
ingrediënten
650gricotta
500mlmelk
375mlslagroom
3elfijne kristalsuiker
¼tlkaneel
1vanillestokje,in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt of 2 tl vanille-extract
150grisottorijst
5eieren
80mlvloeibare honing
3elamandelen,geroosterd en grof gehakt + extra amandelen om te garneren
40gpijnboompitten
40grozijnen,fijngesneden
40ggekonfijte citrussnippers
1elsinaasappellikeur
rasp van 1biosinaasappel
40gboter,op kamertemperatuur
4elamarenekersen op siroop*uitgelekt
bewaar de siroop amarettikoekjes, grof verkruimeld, voor erbij
instructies
Laat 400 g ricotta tot gebruik in de koel- kast uitlekken in een fijnmazige zeef. Doe de melk en 250ml van de room in een middelgrote pan, voeg de suiker, kaneel, vanillestokje en het merg toe en verwarm op matig vuur bijna tot het kookpunt.
Roer de rijst erdoor en draai het vuur laag. Laat afgedekt in ± 35 min. onder af en toe roeren gaar koken. Haal het vanillestokje eruit. Neem de rijstepap van het vuur en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Roer de eieren en honing door de afgekoelde rijstepap. Roer de amandelen, pijnboompitten, rozijnen, citrussnippers, likeur, de sinaasappelrasp en de boter erdoor. Spatel de 250 g niet uitgelekte ricotta erdoor; roer het mengsel niet te glad en laat wat brokjes ricotta heel. Schep de rijstvulling in de bakvorm.
Bak de torta 55-60 min. tot de vulling is gestold. Laat helemaal afkoelen in de bakvorm.
Neem de torta uit de bakvorm. Klop in een kom de uitgelekte ricotta met de resterende 125 ml room dik en glad. Bestrijk de torta met het ricottamengsel en verdeel de kersen, wat kersensiroop uit het potje en de amarettikruimels erover.
Voedingswaarde:
calorieën: 1092kcal
|
eiwit: 22g
|
vet: 46g
|
koolhydraten: 147g
auteur: delicious.
* Amarenekersen op siroop koop je bij ruim gesorteerde supermarkten, delica- tessenwinkels of online.
RECEPTEN, BEREIDING: PHOEBE WOOD, HELENA MOURSELLAS, LUCY BUSUTTIL, KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.