Knapperig bladerdeeg met een dun laagje meegebakken amandelspijs, een romige topping en bovenop vers zomerfruit... Juist de verschillende texturen van deze zomerplaattaart maken ‘m waanzinnig lekker.Bekijk ook: 11 recepten van Rutger Bakt voor dit weekend
kooktijd45 minutesminutes
oven30 minutesminutes
totale tijd1 hourhour15 minutesminutes
ingrediënten
250gboter,koud
250gbloem + extra om mee te bestuiven
1ei,losgeklopt
500-600gvers zomerfruit als frambozenbramen, aardbeien, blauwe bessen of aalbesjes
spijsvulling
175gamandelspijs
125gcrème fraîche
topping
200mlslagroom
40gsuiker
200gmascarpone
125gbosvruchtenjam
instructies
Leg de boter in de bloem en snijd de boter in 2x2 cm-stukken. Door de bloem voorkom je dat de stukken aan elkaar vastplakken.
Voeg 5 g zout en 135 ml koud water toe en kneed alles kort tot een deeg. Let op dat je het deeg niet te lang kneedt, de stukken boter moeten zichtbaar blijven in het deeg.
Rol het deeg langwerpig uit tot het 4 keer zo lang als breed is.
Vouw het deeg in vieren: sla het deeg aan een van de uiteinden ± 4 cm om. Vouw het deeg aan het andere uiteinde ook om, tot het tegen het deeg aanligt dat je net hebt omgevouwen. Je hebt nu 2 deeglagen. Vouw dit dubbel, je hebt nu 4 lagen deeg.
Draai het deeg een kwartslag en herhaal het uitrollen en vouwen. Het deeg heeft nu de eerste toer gehad. Verpak het in plasticfolie en laat minimaal 30 min. rusten in de koelkast. Herhaal stap 3 ,4 en 5 nog twee keer, met rusten tussendoor. Het deeg heeft dan in totaal 3 hele toeren gehad (6 halve toeren). Het mooiste resultaat krijg je als je het deeg daarna nog- maals 30 min. laat rusten in de koelkast, voordat je het verder verwerkt.
Prak met een vork de amandelspijs goed door de crème fraîche.
Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol de helft van het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ± 25x35 cm. De rest van het deeg gebruik je niet in dit recept. Snijd de zijkanten recht af. Leg het deeg op de bakplaat, vouw de randen van het deeg 1-2 cm om, zodat er een opstaande rand ontstaat. Zet de bakplaat met het deeg erop 15 min. in de koelkast.
Bestrijk de omgevouwen rand met losgeklopt ei en prik het deeg in het midden meerdere malen in met een vork, om te voorkomen dat het bol gaat staan tijdens het bakken. Verdeel het spijsmengel over het bladerdeeg - binnen de randen - en strijk het glad met de bolle kant van een lepel. Plaats de bakplaat laag in de oven en bak de bladerdeegbodem in 20-25 min. goudbruin en gaar. Laat de bodem na het bakken afkoelen op een rooster
Doe de slagroom en de suiker in een kom en klop ze met de (hand)mixer met garde(s) op. Voeg de mascarpone toe en klop het geheel door. Het mengsel moet stevig zijn voordat je de jam toevoegt. Klop de jam als laatste kort erdoor. Bestrijk de bladerdeegbodem met de room en top af met vers zomerfruit.
Voedingswaarde:
calorieën: 683kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 51g
|
koolhydraten: 46g
auteur: delicious.
RECEPT: RUTGER VAN DEN BROEK | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD | STYLING: ALEXSTYLING. TIP Wil je dat de topping goed stevig blijft, voeg dan 1 zakje slagroomversteviger toe aan de slagroom.