Amaretti tiramisu! Klassiek maar toch nét anders: voor deze tiramisu-variatie wil je wel een gaatje vrijhouden. Want zeg nu zelf: één keer opscheppen van zo’n Italiaanse toet met laagjes romige crème en boozy koekjes kan bijna niet.Begin 4 uur en 35 min. van tevoren aan dit recept. En gebruik grote, brosse amaretti secchi, te koop bij de Italiaanse delicatessenwinkel of online.
kooktijd35 minutesminutes
opstijven4 hourshours
Kookgerei
(ovale) schaal van 1 liter inh.
ingrediënten
250mlsterke espresso
160gfijne kristalsuiker
50mlhazelnootlikeur
500gmascarpone
190mlslagroom
½vanillestokje,in de lengte open-gesneden, merg eruit geschraapt
2eiwitten van grote eieren,L
± 300 g amarettikoekjes*
50gpure chocolade,70% cacao, geraspt
instructies
Verwarm de koffie met 90 g van de suiker in een middelgrote steelpan op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook, voeg de hazelnootlikeur toe en laat afkoelen.
Doe de mascarpone met de slagroom en het vanillemerg in een kom. Roer de mascarpone vlug los met een spatel, zodat je een dik en romig mengsel krijgt; roer niet te lang.
Klop de eiwitten tot zachte pieken. Klop de resterende 70 g suiker in 3 porties erdoor. Klop door tot een dik en glanzend schuim. Spatel de eiwitten in 3 porties door het mascarpone-mengsel zodat je een glad mengsel krijgt.
Wentel eenderde van de koekjes een voor een ± 5 sec. door het koffiemengsel en leg ze naast elkaar op de bodem van de schaal. Schep hierop de helft van het mascarponemengsel uit en strijk glad. Leg hierop weer een laagje in koffie gewentelde koekjes. Verdeel de rest van het mascarpone-mengsel erover en dek af met de rest van de geweekte koekjes.
Laat de tiramisu ± 4 uur opstijven in de koelkast. Strooi vlak voor serveren nog wat geraspte chocolade erover.
Voedingswaarde:
calorieën: 1035kcal
|
eiwit: 15g
|
vet: 71g
|
koolhydraten: 82g
auteur: delicious.
Recept: Nino Zoccali, Matt Moran, Jaci Koludrovic, The Studio Siblings, Fotografie: Mark Roper, Styling: Kirsten Jenkins