aantal 16 |
dessert, nagerecht, zoet |
|
amerikaans |
Alison Roman in Zoet Genoeg: 'Los van het feit dat ik dit serieus een van de lekkerste en leukste nagerechten vind die ik ooit heb gemaakt, is de andere verrassing dat deze ijstaart eigenlijk helemaal niet zoveel werk kost, alleen tijd (om te bevriezen) en ruimte (in je diepvries).''De karamelbananenjam alleen al loont alle moeite. Dat is iets om een voorraadje van te bewaren, zodat je het over je ijs kunt doen. Er hoeft er dan niet eens een hele ijstaart omheen.'
Kookgerei
Ook nodig: een springvorm van ø 23 cm
ingrediënten
Voor de bananenjam
165g(¾ cup) kristalsuiker
4grote bananen,in blokjes van 2,5 cm
60ml(¼ cup) room
grof zeezout
Voor de ijstaart
1,5litervanille-ijs
250gchocoladewafeltjes
480ml(2 cups) room
30g(¼ cup) poedersuiker
cocktailkersen,want dat staat zo leuk
instructies
Voor het maken van bananenjam: doe de kristalsuiker in een pannetje (bij voorkeur met dikke bodem). Zet het vuur halfhoog en roer af en toe met een hittebestendige spatel tot de suiker na 3 à 4 minuten gaat oplossen, karamelliseert en prachtig goudbruin kleurt. (Dit is een zogenaamde ‘droge’ karamel, waar geen water aan te pas komt)
Voeg de bananen toe en roer tot ze rondom bedekt zijn met karamel. (De suiker gaat dan opborrelen en begint een beetje te kristalliseren, maar dat geeft niet. Trekt vanzelf weer glad.) Kook de bananen onder af en toe roeren een minuut of wat, tot ze uit elkaar vallen en stroperig worden. Voeg de room toe, breng op smaak met zout en haal de pan van het vuur. Laat helemaal afkoelen.
De taart samenstellen: laat de bak ijs een paar minuten op het aanrecht staan om zacht te worden. Het ijs moet iets zachter zijn dan gewoon ‘schepbaar’, maar beslist niet ‘gesmolten’. Verkruimel de chocoladewafeltjes intussen met de hand (niet te fijn). Bekleed een springvorm van 23 cm met huishoudfolie en zorg dat er wat folie over de rand hangt.
Verdeel de helft van de koekjes over de bodem en schep hier de helft van het ijs op. Strijk het ijs met je handpalmen uit tot een gladde, gelijkmatige laag (dat kan met een lepel, maar met je handen gaat het sneller en het is veel leuker). Strijk de jam uit over het ijs en bedek dit met de rest ijs.
Verdeel de rest van de koekkruimels over het ijs. Druk ze aan in een gelijkmatige laag (de kruimels moeten tot de bovenkant van de springvorm komen). Zet de vorm in de diepvries en laat hem daar minstens 3 uur staan tot het ijs goed stevig is. Hoelang precies hangt van je vriezer af. (Deze ijstaart moet vrij massief zijn voordat je hem kunt snijden, dus probeer je ongeduld te bedwingen.)
Klop de room intussen met een garde of een elektrische handmixer tot zich pieken vormen. Klop dan de poedersuiker erdoor. Blijf kloppen tot je mooie donzige, stijve pieken ziet. Bewaar de slagroom in de koelkast tot je de ijstaart gaat serveren.
Vlak voor het serveren haal je de ijstaart voorzichtig uit de vorm. Voelt hij nog een beetje te slap/week aan, zet hem dan terug in de vriezer tot hij stevig genoeg is om te overleven zonder de vorm.
Wanneer de ijstaart bevroren en gereed is, maak je de springvorm los. Bedek de randen en de bovenkant van de ijstaart met nog een laagje slagroom. Je kunt hem dan terugzetten in de vriezer of aansnijden en serveren. Serveer elk stuk met nog een dot slagroom en een cocktailkers erbovenop (als grappig accent).
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
RECEPT: ALISON ROMAN | FOTOGRAFIE: CHRIS BERNABEO.Tip: De bananenjam kun je 2 weken van tevoren maken en luchtdicht afgesloten bewaren in de koelkast. De ijstaart kun je 1 week van tevoren maken, strak in huishoudfolie wikkelen en invriezen.