Met een lik crème fraîche, zalm en glanzende eitjes maak je van een scone een elegant borrelhapje. Probeer een hartige scone ook eens als ontbijt met roerei en bacon.
kooktijd30 minutesminutes
oven20 minutesminutes
totale tijd50 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: uitsteekvorm van 4 cm Ø, bakplaat bekleed met bakpapier
ingrediënten
300gzelfrijzend bakmeel
2 ½tlvenkelzaadgeroosterd en grof gemalen + extra venkelzaad om te bestrooien
3elfijngesneden dille + extra plukjes dille voor erbij
rasp van 1biocitroen + citroenpartjes voor erbij
1tlzoutvlokken
200mlcrème fraîche + extra voor erbij
125mlkoude melk + extra om te bestrijken
150gwarmgerookte zalmforel, in vlokken getrokken
evt. 2 el zalmeitjes
instructies
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng in een kom het bakmeel met het venkelzaad, de dille, de citroenrasp, de zoutvlokken en wat versgemalen zwarte peper.
Klop in een kom de crème fraîche met de melk. Voeg toe aan de droge bestand- delen en meng alles met een tafelmes tot een deeg. Breng over op een licht met meel bestoven werkvlak en kneed het vlug tot een glad deeg.
Druk of rol het deeg uit tot een plak van 3 cm dik, bestuif de uitsteekvorm goed met meel en steek rondjes uit. Duw de deegrestjes bij elkaar en steek er nog meer rondjes uit. Gebruik de laatste restjes niet meer. Leg de scones tegen elkaar op de bakplaat.
Bestrijk de bovenkanten met nog wat melk en bestrooi ze met venkelzaad, zout en peper. Bak ze 20-25 min. tot ze goudbruin en gerezen zijn. Laat ze op een rekje afkoelen. Halveer de scones en besmeer ze met crème fraîche. Beleg ze met vis, zalmeitjes (als je die gebruikt), bestrooi ze met dille en versgemalen zwarte peper en geef de citroenpartjes erbij.