De combinatie van knapperig deegkruimen en zo’n friszure vulling is onweerstaanbaar. Voor de perfecte crumble zijn er twee succesfactoren. Ten eerste moet de vulling niet te vochtig zijn en nog bite hebben, en ten tweede wil je een lekker knapperig kruimeldeeg. Mascarpone over? dit kun je ermee doen
kooktijd25 minutesminutes
oven + marineren1 hourhour10 minutesminutes
totale tijd1 hourhour35 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: ovenschaal van 25x25 cm (ingevet)
ingrediënten
500grabarber
150gsuiker
100gpatentbloem
50gamandelmeel
50gbruine basterdsuiker
1tlvanille-extract of -poeder
100gkoude boter,in stukjes
50ggeschaafde amandelen
1tlmaïzena
crème fraîche, mascarpone of clotted cream,voor erover
instructies
Was de rabarber, droog de stelen en snijd ze in 1 cm stukjes. Meng ze met 100 g van de suiker in een kom en laat 30 min. marineren. Schep af en toe om. Doe de rabarber in een zeef en laat 5 min. uitlekken. Vang het zoete sap op.*
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de rest van de suiker met de bloem, het amandelmeel, de basterdsuiker, het vanille-extract en een mespunt zout kort in de keukenmachine. Doe de boter erbij en draai tot kruimeldeeg. Voeg de amandelen toe en druk een paar keer op de pulseknop tot de amandelen mengen met het kruimeldeeg. Maal ze niet te fijn, want ze geven de crumble extra beet. Spreid de crumble uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak 15 min. in de oven.
Neem 2 el van het uitgelekte sap van de rabarber en roer het glad met de maïzena. Roer het mengsel door de rabarber en schep alles in de ingevette ovenschaal. Verdeel de voorgebakken crumble erover en bak alles samen nog 25 min. in de oven. Laat 5 min. afkoelen en serveer warm. Lekker met crème fraîche of clotted cream.
Voedingswaarde:
calorieën: 391kcal
|
eiwit: 6g
|
vet: 23g
|
koolhydraten: 37g
auteur: delicious.
* Het sap van de rabarber kun je inkoken tot siroop en serveren bij de crumble.RECEPT: EKE MARIËN