aantal 12 |
hoofdgerecht |
|
georgisch |
vegetarisch
De vulling van khinkali verschilt per regio, van aardappel of (wilde) paddenstoelen tot – de meest populaire – met gehakt, specerijen, ui en koriander.Heb je nog paddenstoelenvulling over? Doe de overige vulling bijvoorbeeld door een omelet en serveer met een simpele groene salade.
Kookgerei
ook nodig: vijzel, grote koekenpan, deegroller, schaar
ingrediënten
deeg
260gbloem
150mlkokend water
vulling
60groomboter
2sjalotten,gesnipperd
2tenenknoflook,fijngehakt of geperst
1/4tlchilivlokken
1/2tlfenegriek,fijngemalen in de vijzel
1tlkomijnzaad,fijngemalen in de vijzel
450goesterzwammen,in reepjes geplukt
200mlgroente- of kippenbouillon
1bosje koriander(ca. 15 g), fijngehakt
1bosje dragen(ca. 15 g), blaadjes geplukt en fijngehakt
instructies
Meng voor het deeg de bloem, het hete water en een snuf zout in een ruime kom en roer met een spatel tot het deeg hanteerbaar is qua temperatuur.
Kneed het vervolgens op een bloem bestoven aanrecht 5 minuten door tot een soepel deeg en laat het daarna afgedekt rusten in de koelkast tot gebruik. Verhit een ruime koekenpan op middelhoog vuur, voeg de roomboter, fijngesneden sjalot en knoflook toe. Fruit het geheel enkele minuten tot de sjalotten zacht en lichtbruin zijn. Doe de chili en specerijen in de pan en bak nog kort mee tot de aroma's loskomen. Voeg nu de paddenstoelen toe. Bak het geheel 3-4 min. door en giet de bouillon in de hete pan. Giet de bouillon in de hete pan en verhit al roerende tot de bouillon met de andere ingrediënten gaat binden.
Breng de paddenstoelen op smaak met de kruiden en een flinke snuf zout. Doe de paddenstoelenvulling in een afsluitbaar bakje en laat volledig afkoelen in de koelkast (door het afkoelen stolt de boter en is de vulling steviger tijdens het verwerken).
Haal het deeg uit de koelkast en rol tot een lange worst op een met bloem bestoven aanrecht. Snijd het deeg in 12 stukjes (ca. 30 g per stuk) en rol tot een bolletje. Rol het deegbolletje uit tot dunne pannenkoekjes en vul elke pannenkoek met een lepel van de vulling. Vouw de randen dicht in een plooi, knijp de ‘tuut’ stevig samen en knip overtollig deeg weg met de schaar.
Kook of stoom de dumplings ca. 6 min. in gezouten water en serveer direct.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Tip: Lekker met Griekse yoghurt. RECEPT, FOTOGRAFIE, STYLING: VICTOR DE LAUNAY.