aantal 8 |
hoofdgerecht |
kerst |
|
glutenvrij, lactosevrij
Dit jaar vieren we kersmis! Juist, een heerlijk kerstdiner met kersen. Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – kerstglans geeft. Van hazelnoot-kersentaart tot deze gebraden ham met rum-kersenglazuur. Tip: Maak het glazuur eventueel 1 dag eerder en laat het helemaal afkoelen. Bewaar tot gebruik goed afgedekt in de koelkast.
kooktijd45 minutesminutes
oven1 hourhour20 minutesminutes
totale tijd2 hourshours5 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: grote braadslee waar de ham in past, kernthermometer
ingrediënten
90mlspiced rum,slijter
2elsinaasappelmarmelade
250gdiepvrieskersen,ontdooid
1elgeraspte gemberwortel
150gbruine basterdsuiker
rasp van 1biosinaasappel
1tlvijfkruidenpoeder
2kgongekooktebeenham*, met of zonder bot, met vetrand, zonder zwoerd, op kamertemperatuur
instructies
Doe alle ingrediënten behalve de ham in een grote steelpan met dikke bodem. Verwarm al roerend op matig vuur tot de suiker is opgelost en breng aan de kook. Draai het vuur wat lager en laat het mengsel onder af en toe roeren op matig tot laag vuur in 15-20 min. inkoken. Neem de pan van het vuur, breng op smaak met zout en peper, laat afkoelen tot lauwwarm en het glazuur is ingedikt.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Bekleed een diepe braadslee met bakpapier. Bestrooi de ham rondom met zout en peper. Schenk de helft van het glazuurmengsel in de braadslee en leg de ham er, met de vetrand omlaag, in. Schenk de rest van het glazuur erover.
Braad de ham 40 min. Bedruip elke 15 min. met het glazuur. Keer de ham en braad hem nog 30-40 min. tot hij gaar is en mooi gekaramelliseerd. Of tot de kerntemperatuur ± 65°C is.
Leg de gebraden ham op een schaal, snijd in plakjes en serveer warm of koud met de achtergebleven glazuur uit de braadslee.
Voedingswaarde:
calorieën: 469kcal
|
eiwit: 65g
|
vet: 9g
|
koolhydraten: 30g
auteur: delicious.
* (Been)ham bestel je bij de slager of online, maar doe dit ruim op tijd, omdat ze meestal niet op voorraad zijn. Als je een ham mét bot koopt – dit geeft een vollere smaak – vraag dan of de slager het bot alvast lossnijdt. Dan is het na bereiding makkelijker te verwijderen.