Wij vieren dit jaar ons jubileum en maakten een feesttafel vol showstoppers. Onze laagjestaart met kaneel laat ieder gezelschap stilvallen en verlangen naar meer. Zet de bordjes en vorkjes maar klaar, want hier blijft geen kruimel van over! Begin minstens 1 dag voor het feest aan dit recept.Helemaal de smaak van laagjes te pakken? Dan is deze chocoladepavlova met kruidige peren en butterscotchsaus ook echt wat voor jou.
kooktijd3 hourshours15 minutesminutes
opstijven8 hourshours
totale tijd11 hourshours15 minutesminutes
ingrediënten
375gboter in blokjes,op kamertemperatuur
345gfijne kristalsuiker
2eieren
480gbloem + wat extra
2elkaneel
1tlbakpoeder
1lslagroom
55gpoedersuiker,gezeefd
1tlvanille-extract
± 10 blauwe druiven
handjeblauwe bessen en bramen
evt. chocoladekrullen of -schors*
cacaopoeder,voor erover
ook nodig: mixer en 1 bodem van een springvorm van 22 cm Ø
instructies
Klop de boter met de suiker in een kom in enkele minuten licht en romig. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel goed door na ieder ei. Meng in een andere kom kom de bloem met de kaneel, het bakpoeder en een snufje zout. Spatel het bloemmengsel in 3 porties door het botermengsel; houd het luchtig en roer zo min mogelijk. Je krijgt nu heel zacht deeg. Vorm er een dikke worst van, omwikkel met plasticfolie en leg 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C. Neem het deeg uit de koelkast en verdeel het in 9 stukken van 150 g. Neem een stuk deeg en houd ondertussen de andere stukken deeg koel in de koelkast. Bestuif een vierkant stuk bakpapier van 30x30 cm licht met bloem. Bestuif je handen licht met bloem, draai een balletje van het deeg, leg het midden op het papier en druk het aan. Rol het met een licht met bloem bestoven deegroller uit tot een ronde deeglap die wat groter is dan de bodem van de springvorm. Leg de bodem op de deeglap en snijd hem rondom netjes bij met een mesje. Breng de deeglap met papier en al over op een bakplaat. Bewaar tot gebruik in de koelkast. Bewaar ook de afsnijdsels in de koelkast: je hebt ze nodig voor een tiende deeglap. Maak zo nog 8 deeglappen. Maak van de restjes deeg de laatste deeglap.
Leg telkens 2 deeglappen op een bakplaat, of gebruik 2 bakplaten. Bak in ± 15 min. goudbruin. Verwissel de bakplaten halverwege van plaats als je 2 bakplaten gebruikt. Neem met bakpapier en al uit de oven en laat afkoelen. Herhaal met de rest.
Klop de slagroom met de poedersuiker en vanille tot zachte pieken. Houd in een maatbeker 375 ml opgeklopte slagroom apart voor de bovenlaag.
Leg een deeglaagje op een schoon vel bakpapier. Spreid hierop ± 5 el slagroom uit, netjes tot aan de rand, en leg het volgende deeglaagje erop. Ga zo door tot je alle deeglaagjes met room ertussen hebt opgestapeld. Spreid de resterende 375 ml slagroom uit over de laagjestaart. Dek af met plasticfolie en zet minstens 1 nacht in de koelkast, zodat de deeglaagjes zachter worden. Leg de druiven in de vriezer en laat ze in 1 nacht bevriezen. Bestrooi voor serveren met het chocoladeschaafsel* en leg de druiven en het andere fruit erop. Bestrooi evt. met nog wat cacaopoeder.
Voedingswaarde:
calorieën: 725kcal
|
eiwit: 7g
|
vet: 47g
|
koolhydraten: 67g
auteur: delicious.
*Te koop in de bakwinkel of online. Of schaaf met een kaasschaaf of dunschiller dun schaafsel van de lange dunne kant van de lange, dunne kant van een pure chocoladereep. RECEPTEN: DELICIOUS. | FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR | STYLING: CYN FERDINANDUS |BEREIDING: YVONNE JIMMINK.