Kook weer eens met een Hollandse twist en zet puree op tafel. Natuurlijk wel in een culinaire variant, bijvoorbeeld in de vorm van mierikswortelcrème. Heerlijk met hertenbiefstuk, bessensaus en biet.
voorbereiding30 minutesminutes
kooktijd2 hourshours
intrekken30 minutesminutes
ingrediënten
8bietjes*
4jeneverbessen,geplet
4x 100 g hertenbiefstuk
6sjalotten,gepeld
250mlwildfond
2elrode wijn
250gblauwe bessen
1takje rozemarijn
200mlcrème fraîche
2elmierikswortelpuree(potje)
voorraad
olie of boter
50 g koude boter
+ 1 el extra
instructies
Verwarm de oven voor op 200°C. Wikkel de bietjes in aluminiumfolie en pof ze in ruim 1 uur (afhankelijk van de grootte) in de oven gaar. Wrijf de jeneverbessen in de vijzel fijn en meng met wat zout en peper. Bestrooi de hertenbiefstuk met het jeneverbesmengsel en laat 20 min.-1 uur intrekken.
Bak de sjalotten in 1 el boter zachtjes goudbruin in 10 min., voeg de wildfond, rode wijn, blauwe bessen en rozemarijn toe en breng aan de kook. Laat op laagvuur ± 15 min. inkoken. Breng op smaak met zout en peper. Haal de rozemarijn eruit. Klop de koude boterblokjes erdoor en houd de saus warm onder aluminium-folie.
Meng de crème fraiche met de mierikswortelpuree, peper en zout. Verhit wat olie of boter en bak de hertenbiefstukjes rosé in 3-5 min. per kant.
Pel de bietjes en snijd ze open. Schep op elke biet een flinke dot mierikscrème fraîche en serveer met de hertenbiefstuk en wat saus. Geef de rest van de saus erbij. Lekker met bijv. romige aardappel-knolselderijpuree.
Voedingswaarde:
calorieën: 601kcal
|
eiwit: 31g
|
vet: 37g
|
koolhydraten: 30g
auteur: delicious.
* In het najaar kun je bij sommige supermarkten, met name de biologische gekleurde bietjes – gele, roze, rode, oranje – kopen. Je kunt de bietjes de avond ervoor al poffen. Wil je snel klaar zijn? Neem dan gaargekookte bietjes uit de supermarkt.Recepten: redactie delicious., Fotografie: Erik van Lokven, Styling: Cyn Ferdinandus, Bereiding: Yvonne Jimmink