aantal 4 |
bijgerecht, hoofdgerecht |
|
italiaans |
Gratins zet je direct uit de oven op tafel. Deze variant zonder room is een stuk lichter dan veel traditionele gratins, en net zo smaakvol. De twee verschillende soorten tomaten karamelliseren samen met de knoflook in de hete oven. Daar worden ze heerlijk zoet en sappig van. De salsa verde frist de boel op en de knapperige crouton-kaaskorst geeft het gerecht een lekkere bite. Tip: Eet je deze gratin als hoofdgerecht? Geef er dan een lekkere bonensalade bij.
kooktijd30 minutesminutes
oven20 minutesminutes
totale tijd50 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: keukenmachine of staafmixer, ovenschaal van 20x30 cm
ingrediënten
salsa verde
½bosje bladpeterselie
3eloreganoblaadjes geplukt
½bosje muntblaadjes geplukt
60mlrodewijnazijn4 el
100mlextra vergine olijfolie
50gkappertjes op azijnuitgelekt
2tldijonmosterd
tomatengratin
80mlextra vergine olijfolie5 el + extra olie om in te bakken
4tenenknoflookin dunne plakjes
4sjalottenin dunne ringen
4rijpe pomodorotomatenin 8 mm-plakjes
400gtrostomaatjes
2tlrodewijnazijn
1tlzeezoutvlokken
1tlfijne kristalsuiker
3eldijonmosterd
25gbotergesmolten
150gciabattain 2 cm-stukjes gescheurd
3elverse oreganofijngesneden
130gParmezaanse kaasfijn geraspt
instructies
Doe de ingrediënten voor de salsa verde met wat zout en peper in de keukenmachine en mix tot een grove saus.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Verhit 80 ml olie in een koekenpan op laag vuur. Bak de knoflook en sjalotten onder af en toe omscheppen 5-6 min. tot ze licht kleuren. Verdeel over de bodem van de ovenschaal en leg de plakjes tomaat en de trostomaatjes erop.
Doe de azijn met de zeezoutvlokken, suiker, mosterd en gesmolten boter in een afsluitbaar potje of bakje. Sluit dit en schud tot een vinaigrette. Besprenkel de tomaten ermee.
Zet de ovenschaal in de oven en bak 8-10 min. tot de tomaten halfgaar en goed heet zijn.
Verhit intussen een laagje olie van 1 cm in een koekenpan op matig vuur. Bak hierin de stukjes brood onder af en toe omscheppen in 5-6 min. tot knapperige croutons. Schep uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken.
Meng de oregano en Parmezaanse kaas in een kommetje.
Neem de ovenschaal uit de oven, strooi de croutons erover en druk ze een beetje in het tomatensap.
Bestrooi met het kaasmengsel. Laat de kaas in de oven nog ± 10 min. gratineren.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en schep vlak voor serveren de salsa verde erover.
Voedingswaarde:
calorieën: 595kcal
|
eiwit: 17g
|
vet: 44g
|
koolhydraten: 28g
auteur: delicious.
RECEPTEN PHOEBE WOOD. FOTOGRAFIE WILLIAM MEPPEM. STYLING KIRSTEN JENKINS.